Pekka Kääntä: Handelskriget biter inte

Makro Det svenska inköpschefsindexet för industrin rekylerade upp rejält i juli. Att även indexen i andra länder landat på hyggliga nivåer tyder på att effekterna av handelskonflikterna ännu så länge är begränsade.

Det svenska inköpschefsindexet för industrin har, i likhet med större delen av Europa, uppvisat en lite olycksalig trend under vår och försommar. Inte så att den pekat mot någon större konjunktursvacka men nedgången har ändå varit tydlig från de höga nivåer som uppnåddes mot slutet av fjolåret.

Det fanns också vissa farhågor om att nedgången skulle ha fortsatt i julimätningen, även om förra veckans starka konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet hade fått förhoppningarna att spira.  

Nu landade det svenska inköpschefsindexet för juli på 57,4 vilket var klart bättre än förväntningarna på 54,8. Så indexet ligger nu återigen med stor marginal över den 50-nivå som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång (se diagram).

Det var många komponenter som bidrog till den kraftiga uppgången men det som verkligen sticker ut är att delindexet för produktion steg från 52,0 till 59,7 och att delindexet för orderingång på exportmarknaden rekylerade upp från låga 50,8 i juni till höga 58,0 juli. Det sistnämnda är en klar indikation på att världshandel fortsätter att växa i hygglig takt, trots hoten från ett eskalerande handelskrig.

Att industriföretagen fortsätter att nyanställa och planerar att kraftigt öka produktionstakten under hösten talar också för att framtidstron hos företagen är stor.

Till det negativa hör att priserna på rå- och insatsvaror fortsätter att stiga i ganska snabbt takt. Här landade juliindexet på 74,4. Något för Riksbanken att kanske ta i beaktande inför höstens penningpolitiska möten även om vi får förmoda att mycket lite av prisuppgångarna på industrins insatsvaror slutligen kommer att leta sig ut i konsumentledet.

Av de hittills publicerade inköpschefsindexen är det framför allt Sverige och Tyskland som sticker ut med rejäla uppgångar (se tabell). Eftersom det här är två riktigt tunga exportekonomier får det tas som en extra stark bekräftelse på att världsekonomin fortsatt håller hygglig fart. Den mer tydliga globala konjunkturavmattning som många (om än inte majoriteten) gått och väntat på ser därmed ut att dröja ytterligare.

De asiatiska inköpschefsindexen är generellt lite svagare men inte heller här syns egentligen några stora tecken på att handelskonflikten tagit någon större tribut. Värre kan det bli om Donald Trump går vidare men hotet om 25-procentiga tullar på omkring 200 miljarder av kinesisk export. Än så länge tolkas dock utspelet i första hand som ett försök att tvinga tillbaka kineserna till förhandlingsbordet kring handelsfrågorna.

På onsdagseftermiddagen publiceras det viktiga amerikanska inköpschefsindexet för industrin och väntat är ett index på höga 59,5. 

Inköpschefsindex industrin  
       
  juli juni maj
Sverige 57,4 54,2 55,8
EMU-området 55,1 54,9 55,5
Tyskland 57,3 55,9 56,9
Frankrike 53,1 52,5 54,4
Ryssland 48,1 49,5 49,8
       
Kina 51,1 51,0 51,6
Japan 52,3 53,0 52,8
Indien 52,3 53,1 51,2
Sydkorea 48,3 49,8 48,9
       
Källa: Macrobond och Markit  
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -