Mer action måste till i Traction

Aktieanalys Stillströms investmentbolag sitter och ruvar på en kassa uppgående till närmare hälften av substansen. Sannolikt väntar man in en sättning på börsen innan man köper något, men det börjar brinna i fickorna. Man har inte kunnat slå index de senaste fem åren.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 24 den 9 juni 2018. 

Traction är ett investmentbolag som investerar i mindre och medelstora noterade bolag men har även en mindre klick onoterat i portföljen.

Bolaget har också en väsentlig andel finansiella placeringar som exempelvis garantiåtaganden vid nyemissioner, företagsobligationer eller korta räntor. Faktum är att kassan numera utgör hela 46 procent av substansvärdet vilket är exceptionellt mycket.

Portföljen innehåller en hel del välbekanta småbolag för oss på Börsveckan. Största innehavet är Nilörngruppen tätt före konsulten Softronic som gått riktigt starkt på sistone. Vi hittar också BE Group, Drillcon, Duroc, Hifab samt OEM International.

Substansrabatten är 19 procent vilket är ganska högt med tanke på att räntebärande investeringar tillsammans med kassan utgör 46 procent. Förvaltningskostnaden är överkomliga 0,4 procent för exponering mot en aktiv småbolagsförvaltning, men visst hade man kunnat investera eller dela ut kassan.

Historiken har fått sig en rejäl törn det senaste året och totalavkastningen på de senaste fem åren uppgår till 83 procent, helt i linje med OMXSGI-indexet. Bolaget har en tydlig huvudägare i familjen Stillström som äger 58 procent av bolaget varav vd Petter Stillström kontrollerar 40 procent av rösterna. Petter Stillström är även styrelseordförande och aktiv i portföljbolag som Nilörngruppen, Softronic och BE Group. Vi ser såklart positivt på det aktiva ägandet och även på den höga substansrabatten. En stor rabatt på en substans som i det närmaste består av hälften likvida medel är märkligt. Å ena sidan vore det attraktivt att investera med rabatt om kassan kan komma att delas ut, men med tanke på att endast 2,75 kr per aktie delades ut under våren är det inte sannolikt.

Snarare laddar Stillström med en stor krigskassa för en kommande sättning och i vilka bolag det kommer investeras i är en osäkerhetsfaktor. Som investerare vill man, i vår mening, ha i det närmaste en fullinvesterad portfölj om man köper investmentbolag.

Om jag vill dra ned risken så styr jag hellre det själv genom att hålla en större kassa och minska på aktieägandet. Ett köp i Traction vore därför ett spel på att Stillström sätter kassan i arbete på ett framgångsrikt sätt. Helt still i båten sitter han heller inte. Innehavet i stålgrossisten BE Group utökades nämligen i maj med 200 000 aktier, till de redan 2,6 miljoner aktier man ägde.

Man har tidigare också minskat exponeringen i etikettillverkaren Nilörngruppen. Men mer måste till och när vi tittar på portföljen så har vi svårt att lockas av Traction. I dagsläget har vi nämligen inte något aktuellt köpråd på innehaven. Samtidigt är vi avvaktande till Duroc och Nilörngruppen. Vi passar på Traction.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -