Cyklisk högvärderad portfölj i Industrivärden

Aktieanalys Industrivärden har historiskt sett handlats med en rabatt på nära 20 procent i snitt men den rabatten har krympt den senaste tiden vilket vi finner omotiverat givet en replikerbar portfölj med mycket cykliska inslag.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 24 den 9 juni 2018. 

Nyligen gav vår makroexpert Pekka Kääntä rådet att vara försiktig på börsen under den närmaste tiden och visst finns det många skäl till det. SKF har t.ex. gått ut på marknaden och flaggat för lägre tillväxt i industrin där man anpassar sin verksamhet efter lägre efterfrågan.

På Börsveckan har vi under det första halvåret lyft fram de cykliska riskerna i SSAB och Volvo där verksamheten går på i det närmaste full kapacitet och värderingen lämnar liten uppsida kvar för aktieägare.

Dessa två bolag, tillsammans med Sandvik och Handelsbanken, står i dagsläget för cirka 70 procent av Industrivärdens substansvärde. Och då har vi inte berört Skanska och Ericsson som också är relativt konjunkturkänsliga bolag, även om ledtiderna är längre inom bygg och telekom med stora projekt vilket gör att efterfrågan inte riktigt följer den traditionella industrins fullt ut.

Det är egentligen bara ICA Gruppen, Essity och SCA som är mer icke-cykliska innehav hos Industrivärden men de står för bara knappt 30 procent av det totala substansvärdet.

ICA Gruppen är dessutom ett innehav som möter en tuffare marknad strukturellt där man utmanas av aktörer inom e-handel, lågprisaktörer som Lidl och Netto samt av Axfood genom Willys (lågpris) och Hemköp (premium).

Historiken för Industrivärden är heller inte den bästa bland de stora investmentbolagen. Totalavkastningen för A-aktien har under de senaste fem och tio åren legat på 85 respektive 162 procent vilket är marginellt bättre än ledningens målsättning om en totalavkastning som över tid är högre än genomsnittet för Stockholmsbörsen (man använder SIXRX som jämförelseindex).

En förklaring till avkastningshistoriken är att Industrivärden saknar exponering mot onoterade bolag eller small cap-bolag där risken oftast är högre, men chansen större att som aktiv ägare skapa överavkastning.

Den gemensamma nämnaren hos flera större investmentbolag som har skapat betydande värden till aktieägarna är att de oftast har en högre andel småbolag och en del onoterat i portföljen.

Substansrabatten på 13 procent är, med hänsyn till ovan, inte orimlig att förstå. Den är dock lägre än den historiska nivån på runt 20 procent.

Det är positivt att Fredrik Lundberg tagit över som storägare i Industrivärden, men den stora frågan är hur han med ledning kan förändra Industrivärdens portfölj och avkastning på lite längre sikt. Industrivärden har exempelvis varit röstmässigt den största ägaren i SSAB men i april sålde man aktier för drygt 3 miljarder kronor. Enligt Industrivärdens vd Helena Stjernholm så har man en uttalad ambition att minska skuldsättningen i syfte att öka handlingsutrymmet.

Idag uppgår nettoskulden i Industrivärden till 9,6 miljarder kronor, vilket ger en skuldsättningsgrad på cirka 10 procent mot aktieportföljen. Men man har trots detta valt att dela ut 5,5 kr per aktie motsvarande 2,4 miljarder till aktieägarna där ledningens bedömning är att det ändå ger ett visst utrymme till nya investeringar framöver.

Att förändra aktieportföljen så att avkastningen kan förbättras blir dock inte en enkel uppgift att ta sig an för ledningen i ett läge där konjunkturen sannolikt kommer försämras framgent.

Risken är att utdelningsnivån måste sänkas under en period, om värdeutvecklingen och utdelningarna från portföljbolagen försämras, vilket sällan tas emot positivt på aktiemarknaden. Vi sätter därför sälj.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -