Ta rygg på Tigerschiöld

Aktieanalys Investmentbolaget, som rattas av duktige Patrik Tigerschiöld, har uppvisat en fenomenal historisk avkastning och med en stor kassa så finns goda möjligheter att hitta intressanta köpkandidater vid en eventuell sättning på börsen.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 24 den 9 juni 2018. 

Bures totalavkastning har över en längre tidsperiod varit väldigt stark. Totalavkastningen har varit nära 400 procent de senaste fem åren och på tio år är siffran runt 500 procent där en synnerligen skicklig ledning varit avgörande i affärerna.

På senare tid, från 2017 och framåt, så har dock aktiekursen dalat något i förhållande till substansvärdet per aktie som istället ökat.

I dagsläget uppgår substansvärdet till 125 kr samtidigt som Bures aktiekurs i skrivande stund står strax över 100 kr. Det ger en substansrabatt på nära 20 procent vilket historiskt, om man går tillbaka de senaste fem åren, är en relativt hög rabatt.

 

Rabatten har visserligen minskat något sedan vårt senaste köpråd i Bure i BV 17-49 då den låg på drygt 22 procent, men vi anser fortfarande att den är oförtjänt hög givet dels att det är en smalportfölj och dels att vi ser en viss uppsida i de onoterade innehaven som står för 7 procent av portföljens samlade värde och består av bl.a. finansiella tjänstebolag och tillväxtinriktade bolag.

Bure har historiskt alltid utgått från anskaffningsvärdet när man värderat de onoterade tillgångarna, men i och med införandet av IFRS 9 så marknadsvärderas nu dessa. Under det första kvartalet i år gav det en total effekt +56 Mkr. Bure har också en nettokassa på 938 Mkr och man har historiskt varit aktieägarvänliga med bl.a. extra utdelning och aktieåterköp. Med tanke på var vi är i konjunkturcykeln, och att vissa innehav kan ha nått en rimlig värdering, så skapar den starka balansräkningen möjligheter till en förnyelse av aktieportföljen framöver.

Bures tre största innehav är Vitrolife (34 procent), Mycronic (34) och Xvivo Perfusion (6). Vitrolife utvecklar, producerar och marknadsför produkter för fertilitetsbehandling. Bolagets produkter växer fortsatt bra med en organisk omsättningstillväxt på 8 procent under det första kvartalet. Då stärktes även rörelsemarginalen till 34 procent (32). Konsensusprognosen ser också relativt positivt ut med fortsatt tillväxt till 2020 där Vitrolife är verksamt i en bransch med strukturell tillväxt.

Situationen är dock något svagare för Mycronic som utvecklar produktionsutrustning för elektronik- och bildskärmstillverkning. Omsättningen och rörelseresultatet för det första kvartalet ser något svagt ut sett till analytikernas helårsprognos och nästa år väntas både omsättning och rörelseresultat falla vilket gör att värderingen per 2019 stiger till p/e 16.

Försäljningen av avancerade bildskärmsfotomaskskrivare inom PG (Pattern Generators) anses på aktiemarknaden ha toppat där bolaget har en marknadsandel på 100 procent. På långsikt bör bolaget dock gynnas av AE- och Axxon-förvärven som stärker affärsområdet Assembly Solutions (AS), likaså från en ökande andel eftermarknad och ersättningsprogram.

För Xvivo Perfusion, som utvecklar optimerade lösningar för organ, vävnader och celler i samband med transplantation, är situationen likartad utifrån en omsättning och ett rörelseresultat för det första kvartalet som ser svagt ut mot marknadens helårsprognos.

Bolagets produkt Perfadex har idag en marknadsandel på cirka 90 procent vid traditionell kall preservation av lungor inför transplantation. Xvivos andra produkter XPS och STEEN Solution, för varm perfusion, har marknadsgodkännande på alla större marknader och är idag de enda produkter som har erhållit FDA-godkännande för varm perfusion av lungor.

Vi ser detta som positivt för tillväxtmöjligheterna på längre sikt. Men värderingen är dock därefter med ett p/e-tal på 70 utifrån 2019 års konsensusprognos, och Bure har också börjat minska i innehavet vilket visar gott affärssinne.

I övrigt är vi positiva till insiderägandet där styrelseordförande Patrik Tigerschiöld med familj äger cirka 22 procent av Bure. Han sitter dessutom som ordförande i flera portföljbolag. Det är en garant för bra affärer och aktieägarvänligheten.

Sammantaget har vi fortsatt en positiv syn på majoriteten av substansen i Bure och om man adderar en ganska stor substansrabatt till caset så ser aktien klart intressant ut på lite längre sikt. Köp.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -