Makroveckan en tungviktare

Makro Företagsrapporterna får konkurrens av tunga makrodata under veckan som kommer. Amerikanskt räntebesked och arbetsmarknadssiffror för juli är två av huvudnumren.

Vi har en stark börsvecka bakom oss där den svenska börsen mäktade med en uppgång på lite knappt 2 procent. Uppåt var det också på många andra håll i världen. Starka företagsrapporter bidrar, liksom lite lugnare tongångar i handelsfrågorna.

Nu mattas rapportfloden något och därmed blir också inkommande makrodata allt viktigare för det fortsatta börshumöret. Veckan som kommer har en hel del tunga data att bjuda på den fronten.

På tisdag får vi viktig information kring hur de kinesiska företagen påverkats av osäkerheten kring handelsfrågorna när de officiella inköpschefsindexen för juli publiceras. Samma dag får vi dessutom inflations- och BNP-siffror för EMU-området.  

Under onsdagen rullar inköpschefsindexen för juli ut och ser vi inga tydliga tecken på att tillväxten i världsekonomin mattas av kan det bidra till att riskaptiten får sig en extra skjuts.

Viktigt för börshumöret blir också det räntebesked som den amerikanska centralbanken presenterar på onsdagskvällen. Visserligen väntas banken ligga lite lågt vid detta möte men signaler kring framtida räntehöjningar kan eventuellt ge finansmarknaden lite skrämselhicka. Inte minst som den amerikanska tioårsräntan återigen börjat närma sig den viktiga 3-procentsnivån.

På torsdag väntas i sin tur den brittiska centralbanken höja räntan. I alla fall har banken krattat ordentligt i manegen för ett sådan räntebeslut så det vore konstigt om man inte levererade. Turbulensen kring Brexit och en allmänt svag tillväxt är väl det som talar emot en räntehöjning.

Veckan avslutas med tunga amerikanska sysselsättningssiffror. Eftersom det mesta talar för hyggliga sysselsättningssiffror är marknadens fokus främst riktat mot löneökningarna. Givet lite stegrad oro kring räntorna skulle en hög löneökningssiffra sannolikt bidra till att investerare drar öronen åt sig efter den senaste tidens kraftiga börsuppgång.  

 

Måndag

Barometerindikatorn för EMU-området väntas hålla sig uppe på en hyggligt hög nivå trots turbulensen kring handelsfrågorna. En svag euro bidrar till att mildra de negativa effekterna för industrin.

Tisdag

Viktiga inköpschefsindex för Kina publiceras under natten mot tisdag. För börshumöret vore det givetvis positivt om även ekonomin i Kina endast visar små tecken på att påverkas av handelskriget.  Inflationen i EMU-området väntas visa små tecken på att stiga, om bland annat de volatila energipriserna räknas av. BNP-tillväxten väntas ha dämpats en aning under årets andra kvartal.

Onsdag

Inköpschefsindexen för juli rullas ut på bred front. Att världskonjunkturen uppvisar fortsatt styrka är ett av skälen till det positiva börsklimatet och därför blir också onsdagens siffror viktiga för det fortsatta börshumöret. Dagens viktigaste är ändå den amerikanska centralbankens räntebesked. Banken väntas vila på hanen den här gången men ytterligare räntehöjningar ligger på lut.

Torsdag

En lite lugnare makrodag med den brittiska centralbankens räntebesked som huvudnummer. Banken väntas höja räntan trots medioker tillväxt, en inflation som troligen kommer att dämpas framöver och förvirringen kring Brexit. Intressant att följa hur pundet reagerar på en eventuell räntehöjning.

Fredag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten. Det väntas riktigt hyggliga siffror. Dagens viktigaste är ändå de amerikanska sysselsättningssiffrorna. Fortsatt hög sysselsättningstillväxt parat med måttliga löneökningar vore mumma för börsen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -