Krävs mer av Volati

Aktieanalys Efter en svag avslutning på 2017 så inleds 2018 desto bättre med stigande omsättning och resultat. Det är ett steg i rätt riktning, men aktien är inte särskilt billig.

Volati är ett investmentbolag fokuserat inom fyra områden: Handel (37 procent av omsättningen), konsumentnära verksamheter (22 procent), Industri (17) samt Akademibokhandeln (24). Totalt omfattar portföljen 14 företag med Sverige som största marknad.

Tittar man på senaste rapporten för Q1 2018 så konstaterar vi att tillväxten var drygt 80 procent varav 3,5 procentenheter var organiskt. Lönsamheten förbättrades exklusive förvärven, med en rörelsemarginal före av- och nedskrivningar (ebitda) som ökade med höga ensiffriga tal organiskt. Totalt ökade ebitda med 35 procent, främst drivet av förvärvet av Akademibokhandeln.

Förvärv har drivit omsättning och resultat historiskt i Volati, och kommer så även göra framgent. Det ligger i Volatis strategi att expandera såväl organiskt som genom förvärv och bolaget har också finansiella muskler att göra detta.

Nettoskulden i relation till ebitda var vid utgången av första kvartalet 786 Mkr, motsvarande 1,5x. Bolagets mål är att ligga under 3x, så det finns med andra ord ett förvärvsutrymme om åtminstone lika mycket till.

Nu bör också påpekas att det i Volati finns en preferensaktie som ligger utanför ovannämnda nettoskuld och som måste beaktas i värderingen av bolaget.

Pref-aktien handlas i cirka 660 kronor, och med 1,6 miljoner utestående aktier (antalet stamaktier är 80,4 miljoner) motsvarar det ett värde på en dryg miljard som alltså inte ingår i nettoskulden.Utdelningen på preffen är 40kr per år, alltså 64 Mkr som inte är avdragsgill utan betalas med skattade vinstmedel.

Den genomsnittliga förvärvsmultipeln ligger under perioden 2004-2017 på 6x ebitda. Börsvärdet för Volati är knappt 3,8 miljarder ( ex preffar). Inkluderas nettoskulden värderas rörelsen till knappt 4,6 miljarder kronor. Ebitda-resultatet på rullande 12-månaders basis är omkring 390 Mkr, vilket ger en rullande 12-månaders ev/ebitda multipel på knappt 12. Så varje förvärvad vinstkrona värderas till det dubbla inom Volati. Det är en lönsam affär.

Men med undantag för multipelexpansionen så har det inte skapats så mycket värde under året som gick. På organisk basis så minskade ebita-resultatet under 2017 med 18 procent, pressat av svag utveckling inom några av innehaven, såsom Corroventa, Torum, Naturamed samt Me&i. Enligt bolaget brottas de två sistnämnda med strukturella problem på marknaden, så det lär ta tid att vända. Vad gäller Corroventa, verksamt inom vattenskadereparationer, så var det tydligen ovanligt låg nivå av vattenskador under året vilket ger en naturlig förklaring till nedgången, och därmed också en chans för återhämtning. Dock är det lite oroande att det kan bli en så kraftig rörelse i ebitda-resultatet med svag utveckling för en minoritet av portföljen.

Vidare så är vi sedan tidigare skeptiska till förvärvet av Akademibokhandeln, och det har inte förändrats efter de senaste rapporterna. Med en ev/ebitda multipel på 12 för Volati som helhet så är värderingen lite i mastigaste laget. Nu finns förvisso uppsida då det är en multipel som bygger på ett svagt år, men det krävs än större resultatlyft än vad vi såg under första kvartalet för att nå en mer försvarbar multipel, kring 10x ebitda.

Rådet blir att fortsätta avvakta med Volati, trots kursraset som varit.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -