Avvakta Loomis problem

Aktieanalys Loomis hade inget vidare andra kvartal. Problemen i Frankrike tycks vara värre än man trott och vi stannar kvar på sidlinjen tills situationen stabiliseras i landet.

Kontanthanteringsföretaget Loomis aktie åkte på en rejäl snyting när bolaget presenterade sina siffror för det andra kvartalet. Resultatet var 9 procent lägre än väntat och problemen i Frankrike tycks vara större än väntat.

Loomis hanterar kontantflöden inom två huvudområden: transporter (förkortat CIT för Cash in Transit) och kontanthantering (CMS för Cash Management Services).  Kontanthantering utgörs av tjänster som uppräkning, paketering, äkthetskontroll samt analys- och prognostjänster. Ifjol stod CIT för 63 procent av omsättningen i koncernen och CMS för 32 procent.

CMS är en mer avancerad tjänst och medför därför bättre marginaler. Loomis strävar därför att öka andelen CMS-uppdrag.

Även om få länder har kommit lika långt som Sverige när det gäller att sluta använda kontanter så är trenden densamma i flertalet utvecklade länder. Kort, telefoner och andra lösningar tar över allt mer som betalmedel. För Loomis innebär det affärsmöjligheter då banker och butikskedjor ser kontanthantering som en perifer verksamhet som man gärna outsourcar till externa aktörer.

Loomis verksamhet delas in i tre divisioner: Europa, USA och International. Europa har historiskt varit den något viktigare marknaden för Loomis men i år har USA sprungit förbi. Det första halvåret i år har divisionen USA svarat för drygt hälften av rörelseresultatet i koncernen medan Europa stått för drygt 45 procent.

Omsättningsmässigt är Europa fortfarande något större än USA men både tillväxt och marginaler är klart bättre i USA för tillfället. I det andra kvartalet i år ökade USA organiskt med 7 procent medan Europa backade 1 procent. Rörelsemarginalen i USA låg samtidigt på 13,1 procent jämfört med 10,7 i Europa.

Det är framgångar inom CMS som driver tillväxt och marginaler i USA för Loomis. Dessa drivs bland annat av en stark utveckling för bolagets egenutvecklade system för kontanthantering i detaljhandeln, kallat Safepoint.

Safepoint-systemen finns installerade i 25 000 butiker i dagsläget. Eftersom det är en viktig vinstdrivare i Loomis är intresset för Safepoint stort. I fjol missade Loomis sin målsättning om att installera 5 000 system. Målsättningen är densamma i år och efter ett svagt första kvartal ökade installationerna i det andra kvartalet. Tempot måste ändå öka något ytterligare om målet för helåret ska nås.

I Europa är det framför allt Sverige och Frankrike som är problemen. Frankrike är Loomis näst största marknad efter USA och den står för nästan en tredjedel av omsättningen i division Europa. Det är en mogen marknad och under fjolåret hårdnade konkurrensen betydligt för Loomis. Bolaget förlorade ett antal större kontrakt och utsattes för hård prispress.

Tillväxten i Frankrike blev negativ mot slutet av förra året och Loomis räknade i början av 2018 med att läget skulle stabiliseras till sommaren. Organiskt föll intäkterna i Frankrike med 4-5 procent under andra kvartalet. Vd Patrik Andersson sade till Nyhetsbyrån Direkt i samband med halvårsrapporten att tillväxten i Frankrike väntas bli svagt negativ till oförändrad under andra halvåret.

I Sverige och Norden har Loomis haft negativ tillväxt en längre tid då outsourcingen redan är långt gången och kontantanvändningen i samhället på tillbakagång. Den utvecklingen väntas fortsätta.

I både Sverige och Frankrike har Loomis inlett åtgärdsprogram för att anpassa verksamheterna till det rådande läget. Kostnaderna för dessa tynger resultaten. Division Europas rörelsemarginal på 10,7 procent var klart lägre än de 12,2 som var analytikernas snittprognos inför rapporten enligt SME Direkt.

Loomis höjde i fjol sin målsättning för rörelsemarginalen. Det tidigare 12-procentsmålet hade uppnåtts och nu siktar bolaget på att ligga mellan 12 och 14 procent. Utvecklingen hittills i år har dock varit negativ och på helårsbasis är marginalen 11,7 procent.

Tillväxten är dock stark, drivet av USA och av förvärv. Totalt ökade Loomis omsättningen i det andra kvartalet med knappt 11 procent. Bolaget genomförde tre förvärv i fjol och har redan hunnit med tre till i år.  Målsättningen är att nå en omsättning på 24 miljarder kronor till år 2021. Det är 33 procent mer än idag och tanken är att runt halva den tillväxten ska komma från förvärv.

De analytiker som bevakar Loomis räknar med att bolaget har nått 21 miljarder år 2020. Tillväxten nästa år väntas uppgå till 7 procent och 2020 till knappa 4 procent. Rörelsemarginalen, ebita, väntas ha stigit till 13,2 procent år 2020.

Snittprognoserna för vinst per aktie 2019 och 2020 ligger i dagsläget på 23,88 kronor respektive 25,81 kronor vilket ger p/e-tal på 11,8 respektive 10,9. Direktavkastningen i Loomis-aktien väntas landa på 3,6 procent respektive 4,2 procent de närmaste åren.

Loomis-aktien dök som sagt kraftigt på halvårsrapporten. Den avslöjade att problemen i Frankrike är både djupare än väntat och kommer att ta längre tid att vända än man tidigare trott. Många hade även väntat sig en lite bättre lönsamhet i USA efter ett mycket starkt första kvartal.

Räknat från årsskiftet är Loomis-aktien ned 19 procent i skrivande stund. Den var dock så som sent som i början av juni oförändrad för året. Värderingen är relativt låg men osäkerheten i prognoserna har också ökat. Det är fortfarande den franska huvudvärken som är svårast att göra någon prognos för. Trenden var fortsatt negativ i det andra kvartalet och även om jämförelsesiffrorna blir lättare under andra halvåret så känns prognosen om en stabilisering rätt porös.

Vi var avvaktande till Loomis-aktien redan innan halvårsrapporten och vi såg inget i siffrorna som får oss att ändra uppfattning. USA-marknaden är stark men tills Europamarknaden är tillbaka på banan igen behåller vi en neutral rekommendation.

  2018 2019 2020
Omsättning, Mkr 19 008 20 316 21 052
Rörelsemarg., % 12,2 12,8 13,2
Vinst/aktie, sek 21,09 23,88 25,81
Utdelning, sek 10,23 11,85 13,19
       
Källa: SME Direkt    
Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Loomis Neutral 269,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -