Spännande läge i trendkanalen

Investtech Är nischbanken Collector påväg att vända upp? Investtech:s analytiker tror i alla fall det. Aktien har brutit upp ur trendkanalen.

Trender är centralt inom teknisk analys. Investtechs statistik visar att aktier i stigande trendkanaler tenderat att leverera meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler också tenderat att fortsätta svagare än marknaden. Statistiken visar också att utsikterna förändras då en trendkanal bryts.

Stockholmsbörsen ligger i en närmast horisontell trendkanal på medellång sikt, där trendgolv och trendtak finns i närheten av de indikerat starka stöd- och motståndsnivåerna vid 546 respektive 600 punkter. En horisontell trend indikerar påtaglig osäkerhet kring den kommande kursutvecklingen och hög volatilitet är typiskt för denna typ av trend.

OMXSPI har passerat motståndet från toppen vid 578 punkter. Detta är en positiv signal men det kvarstår motstånd från flera kurstoppar upp till 600 punkter innan index ger en signal om mer ihållande upp- eller nedgång.

Trendbilden tillsammans med säsongsvariationer för index senaste tio åren indikerar att osäkerheten och volatiliteten kan fortsätta under en tid framöver och att det kan vara en god idé att hålla ned portföljrisken.

Investtechs Insiderbarometer visar en hög köpandel bland insiders, vilket indikerar att de generellt anser deras bolag är köpvärda baserat på fundamentala anledningar.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt.

Figur: Brott mot trendriktning. Genomsnittlig kursutveckling för aktier som brutit ned genom golvet av en stigande trend och brutit upp genom taket av en fallande trend på Investtechs medellånga tekniska grafer.

Collector AB har brutit den fallande trendkanalen på medellång sikt, vilket i första skedet signalerar en kommande utveckling i linje med index. Kursen har också utlöst en köpsignal från en rektangelformation på medellång sikt vilket enligt teknisk analys-teori indikerar att optimismen tilltar och att ett positivt trendomslag inletts. Hög volym och positiv volymbalans stärker signalen.

Vid reaktioner tillbaka finns flera potentiella stöd mellan 65 och 59 kronor som kan begränsa nedsidan. Avståndet till nästa horisontella motstånd vid 80 kronor indikerar att dagens kurs kan bara en bra ingångskurs.

Insiderhandeln är maximalt positiv efter att flera köp rapporterats under året.

Investtechs rekommendation: Köp.

Electrolux B redovisade sin delårsrapport den 18 juli och därefter har kursen pressats upp genom taket i en fallande trendkanal på medellång sikt. Enligt Investtechs forskning innebär det en förbättring i utsikterna för ett positivt trendomslag. Genomsnittsutvecklingen för aktier med denna typ av trendbrott har varit i linje med marknaden, jämfört med genomsnittlig underavkastning för aktier inne i fallande trendkanaler.

Positiv volymbalans visar att volymen är högre på uppgångsdagar än på nedgångsdagar. Det indikerar att optimismen är ökande hos investerare.

Tre insiders rapporterade köp under rapportdagen vilket indikerar att dessa tror på positiv utveckling för aktien.

Investtechs rekommendation: Svagt köp.

Stora Enso R redovisade en resultatrapport under fredagen. Nedgång på rapportdagen och under måndagen indikerar att rapporten fått många investerare att ändra sin inställning till bolagets kommande ekonomiska utveckling.

På kort sikt är aktien övervägande negativ, med negativ volymbalans och svagt RSI som öppnar upp för ytterligare nedgång. Det finns emellertid stöd vid runt 133 kronor vilket kan komma ett dämpa nedgången och möjligtvis begränsa nedsidan. Förutsättningarna för uppgång under kommande månader är enligt Investtechs statistik svaga.

Investtechs rekommendation: Neutral.

Skribent: Adrian Axelsson, Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -