Veckans makro

Makro Den svenska börsen har motstått den internationella politiska turbulensen. I veckan kommer viktiga konjunkturbesked som både kan hjälpa och stjäla det positiva börssentimentet.

Den svenska börsen fortsätter att trotsa den politiska turbulensen på det internationella planet och steg med 1,5 procent under veckan som gick. Betydligt trögare var det på många andra håll i världen så den förklaringen till den svenska börsens framgång torde vara en rapportskörd som hittills lyckats överraska positivt.

Värt att hålla ett öga på är växelkursen mellan den kinesiska yuanen och den amerikanska dollarn. Yuanen fortsätter att försvagas, och även om kinesiska myndigheter hävdar att försvagningen inte är en del av handelsspelet så riskerar den att utlösa nya tullutspel från Donald Trump.

Siffermässigt är det annars en intressant vecka vi har framför oss.

Tisdagens preliminära inköpschefsindex för juli blir sannolikt viktiga för börshumöret. De blir en viktig värdemätare på om den eskalerande handelskonflikten börjar tära på företagens förtroende. Hyggliga index kan sannolikt ge börserna en liten skjuts,

På torsdag kommer Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer. Fortsatt deppiga hushåll men bra fart bland företagen är väntat. Vi får se om en stekhet sommar och viss politiskt turbulens kan ställa till det.

Samman dag levererar ECB nytt räntebesked. Efter det tydliga budskapet i samband med förra mötet väntas ett ganska händelsefattigt besked denna gång. De negativa effekterna av en eskalerande handelskonflikt och en kärninflation som vägrar att lyfta lär vara två av huvudpunkterna på den efterföljande presskonferensen.

Veckan avslutas med amerikanska BNP-siffror för årets andra kvartal. Hög tillväxt väntas och det är väl tämligen troligt att Donald Trump kommer att ta åt sig en betydande del av äran. Möjligen kan det också ge honom råg i ryggen att avisera ytterligare åtgärder på handelsområdet.

Måndag

Konsumentförtroendet i EMU-området väntas ha backat en aning men från en, i utgångsläget, hög nivå.

Tisdag

De preliminära inköpschefsindexen för juli rullas ut på bred front. Frågan är om handelskonflikterna börjar dämpa humöret hos företagen. Annars tycks förväntningarna vara inställda på hyggliga siffror som möjligen kan ge riskaptiten en skjuts uppåt.

Onsdag

Det viktiga IFO-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv, är dagens viktigaste makrosiffra. Humöret väntas ha dämpats en aning och vi på Placera befarar att förväntningarna kan var lite högt ställda. Förhoppningsvis kan tjänstesektorn bidra med lite positiva överraskningar.

Torsdag

Konjunkturinstitutet publicerar resultatet av sina senaste enkätundersökningar av humöret bland hushåll och företag. Hushållen väntas fortsatt ha en negativ syn på det ekonomiska läget – trots den fina sommaren. Mer intressant är om industriföretagen ser orderingång och produktion som fortsätter att ånga på.

Fredag

Amerikanska tillväxtsiffror för årets andra kvartal publiceras. De väntas visa på hög tillväxt och det är väl ingen vild gissning att Donald Trump kommer att leverera några Twitter efter att siffrorna blivit officiella. Att handelskriget tycks bita kan kanske vara en olycklig formulering.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -