Nybyggt snart en bristvara

Börs Bostadsutvecklarna har halverat sin försäljning under andra kvartalet och få nya projekt startas. Besqabs vd Anette Frumerie räknar med att vi snart har ett underskott av nya bostäder.

De bostadsutvecklare som hittills släppt sina rapporter för det andra kvartalet redovisar en i stort sett halverad försäljning av bostäder från det andra kvartalet 2017, men samtidigt har de sålt över 50 procent fler bostäder än under det första kvartalet.

Det visar en sammanställning som Nyhetsbyrån Direkt har gjort.

För de noterade byggbolag som hittills redovisat har försäljningen i Sverige sjunkit 49 procent från det andra kvartalet 2017, men samtidigt ökat med 54 procent från det första kvartalet.

Vad gäller antalet byggstartade bostäder har de sjunkit med 50 procent från det andra kvartalet i fjol och stigit med 16 procent från det första kvartalet.

Bostadsutvecklaren Besqab bedömer att bostadspriserna kommer att vara i princip stabila resten av året, där ett stort utbud av nyproduktion är en dämpande faktor. Eftersom det byggstartats färre projekt nu än tidigare kommer det senare att bli ett utbudsunderskott.

Det säger vd Anette Frumerie till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det kommer ut mycket och det utbudet bidrar till att vi bedömer att priserna kommer att vara relativt stillastående under resten av året. Men efter ett tag kommer det att bli ett utbudsunderskott för det är inte många projekt som startas nu", säger hon.

På frågan om när det kan vändas till ett bli utbudsunderskott säger Anette Frumerie att Besqab räknar med en avvaktande marknad "till årsskiftet i alla fall".

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -