Nedåt på börsen

Börs Stockholmsbörsen noterades vid lunchtid på fredagen en bit in på negativt territorium. En räcka svaga rapporter bidrog till den trista handeln.

Stockholmsbörsen hade vid lunchtid backat. Mycket uppmärksamhet riktades mot Telia och Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg skulle träffa Telia med anledning av Bonnieraffären.

Omkring klockan 12.45 var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 ner 0,5 procent till nivån 1.577. Omsättningen av aktier uppgick till cirka 5,9 miljarder kronor.

Kina har hamnat i riskzonen för att få ytterligare tullar om 505 miljarder dollar på kinesiska varor som exporteras till USA, sade USA:s president Donald Trump i en intervju med CNBC.

Telekomjätten Telia har gått ut med att bolaget förvärvar Bonnier Broadcasting av Bonnier för 9,2 miljarder kronor på skuldfri basis.

Sveriges näringsminister Mikael Damberg har bokat in ett möte med Telias styrelse under fredagen för att diskutera affären. Affären har ifrågasatts för att sätta mediernas oberoendeställning till staten i gungning. Svenska staten äger 37 procent av aktierna i Telia och det är inte aktuellt med en försäljning av statens innehav i Telia, sade Mikael Damberg sade till Dagens industri. Aktien var ner 2,3 procent.

Swedish Match stod högst på OMXS30-täppan efter att ha levererat en rapport över förväntan för det andra kvartalet under torsdagen, vilket följts upp under fredagen med en uppsjö av nya rekommendationer med olika prognoser för tobakstillverkaren.

Carnegie har satt en justerad riktkurs till 375 kronor. Investmentbanken upprepade även rekommendationen sälj. Svenska storbanker hade en annan syn på Swedish Match: SEB höjer riktkursen till 550 och Nordea till 510 kronor. Swedish Match klättrade 3,7 procent och handlades till 487:40 kronor.

Ståltillverkaren SSAB backade 8,2 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat på 1.630 miljoner kronor för det andra kvartalet. Väntat var 1.816 miljoner.

Verkstadsjätten Atlas Copco tappade 5,2 procent efter delårsrapporten, där det framkom att bolaget spår att efterfrågan på utrustning från halvledarindustrin kommer vara lägre på kort sikt. Epiroc, som knoppades av från Atlas Copco i juni, fortsatte däremot upp 2,5 procent på fredagen i spåren av den starka delårsrapporten på torsdagen.

Byggkoncernen Skanska föll 5,7 procent efter att delårsrapporten visat att bolagets intjäning och försäljning låg under förväntan för andra kvartalet. Skanskas rörelseresultat blev 1.285 miljoner kronor mot väntade 1.518 miljoner.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -