Liten miss från Stora

Börs Stora Enso följde den bredare trenden på fredagsmorgonen och presenterade ett halvårsresultat som låg något lägre än väntat.

Massa- och pappersbolaget Stora Ensos operativa rörelseresultat uppgick till 327 miljoner euro för det andra kvartalet. Väntat var enligt Inquiry Financials sammanställning inför rapporten 338 miljoner euro.

Den operative rörelsemarginalen blev 12,3 procent, att jämföra med väntade 12,8 procent.

Resultat före skatt landade på 257 miljoner euro. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 299 miljoner euro, enligt Inquiry Financial.

Försäljningen uppgick till 2.664 miljoner euro för perioden. Här låg Inquiry Financials konsensusprognos på 2.645 miljoner euro.

Stora Enso räknar med att omsättningen i det tredje kvartalet ska bli i nivå med det andra kvartalet, då det landade på 2.664 miljoner euro.

Det operativa rörelseresultatet förväntas samtidigt bli i nivå med den vinst på 327 miljoner som redovisas för andra kvartalet.

Effekten från planerade underhållsstopp beräknas bli cirka 5 miljoner euro lägre än för andra kvartalet.

Tillgången på skogsråvara i Norden förväntas vara fortsatt knapp på grund av risk för skogsbränder som kan påverka avverkningen, uppger bolaget vidare.

Skogsråvarusituationen förväntas ha en negativ påverkan om ungefär 10 miljoner under tredje kvartalet, viket är inkluderat i prognoserna.

Stora Enso meddelar på fredagen också att bolaget har beslutat att installera en ny ångturbin med ett kylsystem med sluten slinga och ökad lagring av biomassa vid bruket i Maxau i Tyskland. Investeringskostnaden är ungefär 25 miljoner euro och implementering av projektet beräknas starta tredje kvartalet 2018 och färdigställas 2020.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -