SKF: Q2 bäst hitills

Rapport Bra rull på affärerna hos SKF. Kullagerbolaget redovisade sitt bästa kvartalsresultat hittills. På rörelsenivå var vinsten 2,925 miljarder kronor.

Kullagerbolaget SKF redovisar ett resultat före skatt på 2.783 miljoner kronor för andra kvartalet 2018.

Analytikerna hade i snitt räknat med ett resultat före skatt på 2.555 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning.

SKF:s försäljning låg på 22.620 miljoner kronor. Analytikerna hade räknat med en försäljning på 21.893 miljoner kronor. Rörelseresultatet uppgick till 2.925 miljoner kronor. Här var 2.763 miljoner kronor väntat.

SKF justerade sin produktionsnivå under andra kvartalet för att undvika för stora varulager, något som bolaget förutsåg och kommunicerade i april. Det skriver vd Alrik Danielson i kullagerbolagets kvartalsrapport, som överlag var starkare än analytikernas förväntningar.

"Under de senaste 18 månaderna har vi ökat produktionstakten för att garantera höga servicenivåer för våra kunder. Som vi förutsåg och kommunicerade i april justerades produktionsnivån under andra kvartalet för att Undvika för stora varulager. När vi nu går in i tredje kvartalet 2018 förväntar vi oss en fortsatt tillväxt, både inom industri- och fordonsverksamheten", skriver Alrik Danielson.

Samtidigt uppger han att SKF:s rekordstart på 2018 fortsatte även under andra kvartalet.

"Försäljningen ökade organiskt med 9 procent till 22,6 miljarder kronor och vårt rörelseresultat uppgick till 2.925 miljoner kronor - SKF:s högsta rapporterade kvartalsresultat någonsin", framhåller han.

"Vår rörelsemarginal fortsätter att förbättras och ligger nu på 12,9 procent. Vi hade också ett starkt kassaflöde på 2,2 miljarder kronor", lyfter SKF-chefen också fram.

Industriverksamheten hade enligt Alrik Danielson ett starkt kvartal med en rörelsemarginal på 14,6 procent och en organisk tillväxt på 10,7 procent, med en stark tillväxt i både Asien och Europa.

"Vi såg också en starkare tillväxt i Nordamerika, om än på en lägre nivå. Sett per industri kunde vi konstatera en särskild ökning inom tung industri och industriella drivsystem", är budskapet.

Fordonsverksamheten genererade enligt SKF-chefen en stark rörelsemarginal på 8,9 procent, främst till följd av god efterfrågan på lastbilar och lätta fordon.

"Den organiska tillväxten låg på 5,2 procent, vilket är ett tydligt tecken på att vi fortsätter att överträffa produktionsnivåerna för fordon", uppger Alrik Danielson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -