Essity: Vid god vigör

Rapport Hälsobolaget parerar kraftigt ökade råvarukostnader och når ändå ett resultat i linje med förhandstipsen. Omsättningen var som väntat drygt 29,7 miljarder kronor.

Hygien- och hälsobolaget Essity redovisar ett justerat ebita-resultat på 3.349 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018. Enligt SME Direkts prognossammanställning väntades i genomsnitt ett justerat ebita-resultat om 3.384 miljoner.

Nettoomsättningen uppgick till 29.721 miljoner kronor mot väntade 29.567.

Den justerade ebita-marginalen blev 11,3 procent. Väntat här var en marginal om 11,4 procent.

Essitys underliggande ebita-resultat för det andra kvartalet kom in i stort sett i linje med analytikernas snittförväntningar inför rapporten.

De rapporterade resultatmåtten, utan justeringar för engångsposter, översteg snittprognoserna till följd av väsentligt lägre engångsposter än väntat. Ökade kostnader för råvaror satte tunga avtryck i resultaträkningen.

"Råvarupriserna har ökat kraftigt. Marknadspriset på massa är cirka 35 procent högre jämfört med motsvarande period föregående år. Även för de oljebaserade råvarorna har marknadspriset ökat betydligt", skriver bolaget.

Totalt har högre råvarukostnader påverkat resultatet negativt med 1.144 miljoner kronor, motsvarande 4,0 procentenheter på den justerade ebita-marginalen.

Essity redovisar ett justerat ebita-resultat på 3.349 miljoner kronor för det andra kvartalet. Enligt SME Direkts prognossammanställning väntades i genomsnitt ett justerat ebita-resultat om 3.384 miljoner.

Nettoomsättningen uppgick till 29.721 miljoner kronor mot väntade 29.567 och den justerade ebita-marginalen landade därmed 11,3 procent. Väntat här var en marginal om 11,4 procent.

"De genomförda prishöjningarna inom Consumer Tissue har inte kompenserat för de högre råvarukostnaderna och därför är intentionen att genomföra ytterligare prishöjningar", uppger Essity.

Organiskt ökade försäljningen med 2,3 procent under kvartalet, något under analytikernas snittprognos på 3,4 procent. 

På tillväxtmarknaderna, som svarade för 35 procent av bolagets nettoomsättning, ökade den organiska nettoomsättningen med 4,0 procent och på de mogna marknaderna steg den 1,4 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -