Trotsa snålblåsten, köp Elux

Aktieanalys Electrolux har motvind från många håll för närvarande. Någon snabb förbättring är inte att vänta men aktien har också pressats kraftigt och värderingen är låg.

Electrolux-aktien tillhör de stora förlorarna i år bland Stockholmsbörsens större bolag. En svag rapport för det första kvartalet fick aktien på fall och den hade fram till onsdagens halvårsrapport fallit 23 procent sedan dess. Förväntningarna var således lågt ställda på bolagets andra kvartal.

Justerat för engångskostnader blev utfallet i kvartalet ungefär som väntat. Det justerade rörelseresultatet landade ett par procent högre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning inför rapporten. Även omsättningen i kvartalet var marginellt högre än väntat.

Det är en lång rad faktorer som tynger Electrolux-aktien, både sådana som påverkar idag och sådana som är orosmoln inför framtiden. Bland de faktorer som tynger utvecklingen idag återfinns negativa valutaeffekter, höga råvarukostnader och en svag efterfrågan i Latinamerika. Bland orosmolnen för framtiden finns framför allt risken för en inbromsning på den nordamerikanska vitvarumarknaden.

USA är Electrolux enskilt största marknad och Nordamerika står för cirka 35 procent av omsättningen i koncernen. Den amerikanska vitvarumarknaden har varit stark i många år nu vilket således gynnat Electrolux. Särskilt med tanke på att den europeiska marknaden samtidigt varit svag.

Alla tecken på en inbromsning i USA möts därför med stor oro bland investerarna. När branschstatistiken för maj från USA pekade på en kraftig nedgång i marknaden bidrog det därför till att ytterligare sätta press på Electrolux-aktien. Statistiken för juni var inte fullt lika deprimerande och visade på en mer blandad utveckling för Electrolux viktigaste områden.

Affärsområdet Vitvaror Nordamerika rapporterade ändå en organisk tillväxt på -9,5 procent i det andra kvartalet. Det är bland annat fortsatt stora problem för varuhuskedjan Sears som tynger Electrolux. Även försäljningen av luftkonditioneringsutrustning var svag. Rörelseresultatet föll med 38 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

Utvecklingen i Europa var bättre. Området Vitvaror EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika) rapporterade drygt 4 procents organisk tillväxt i kvartalet och justerat för engångskostnader var rörelseresultatet upp knappt 8 procent.

Det enda av Electrolux affärsområden som rapporterade ett ojusterat förbättrat resultat i det andra kvartalet var Professionella Produkter. Det är det klart mest lönsamma området i koncernen och har under första halvåret i år svarat för nära en femtedel av det justerade rörelseresultatet.

Electrolux har också på sistone satsat en del på förvärv inom Professionella Produkter för att växa ytterligare. Den organiska tillväxten för affärsområdet blev knappt 7 procent och rörelsemarginalen förbättrades till nära 15 procent. Resultatet stärktes med 25 procent.

Engångskostnaderna i det andra kvartalet summerade till hela 818 Mkr och gäller avsättningar för väntade kostnader i Frankrike. I det första kvartalet tyngdes resultatet av nära 600 Mkr för en omstrukturering i USA. Electrolux har en historik fylld av engångskostnader och bolaget slutade till och med för några år sedan att rapportera omstruktureringar som engångsposter. Det ansågs vara en del av vardagen i vitvarubranschen.

Att hantera valutaeffekter och råvarukostnader är också en del av vardagen för Electrolux. För närvarande är båda kraftigt negativa faktorer vid en jämförelse med fjolåret. Valutor är inte mycket att göra år men Electrolux jobbar med att få igenom prishöjningar för att kompensera för stigande råmaterialkostnader.

Totalt räknar bolaget nu med att råmaterialkostnaderna kommer att bli 1,8 miljarder kronor högre i år än i fjol. Den negativa valutaeffekten på rörelseresultatet jämfört med 2017 väntas samtidigt bli cirka 750 Mkr. Båda dessa prognoser försämrades i halvårsrapporten.

Electrolux drar även ned sina marknadsprognoser för 2018 i Nordamerika, Latinamerika och Australien. Det svaga andra kvartalet gör att den nordamerikanska vitvarumarknaden inte längre väntas nå en tillväxt på 2-3 procent i år. Den nya prognosen är 0-2 procent. I Latinamerika och Australien väntas nolltillväxt.

Hittills i år är Electrolux omsättning totalt sett oförändrad. De analytiker som bevakar bolaget räknar med att helåret 2018 kommer att sluta med knappt 3 procent högre intäkter än i fjol. Rörelsemarginalen väntas däremot backa en dryg procentenhet, tyngd av alla engångsposter, och vinsten per aktie väntas falla rejält.

Snittprognoserna för vinst per aktie 2019 och 2020 ligger för närvarande på 20,10 kronor respektive 21,84 kronor vilket innebär p/e-tal på 10,2 respektive 9,4. Direktavkastningen i Electrolux-aktien väntas uppgå till 4,4 procent respektive 4,7 procent.

  2018 2019 2020
Omsättning, Mkr 124 237 127 578 129 818
Rörelsemarg., % 4,9 6,1 6,4
Vinst/aktie, sek 15,55 20,10 21,84
Utdelning, sek 8,95 9,58 10,23
       
Källa: SME Direkt    

Electrolux halvårsrapport var sammantaget rätt bister läsning. Bolaget har motvind från många håll för tillfället och någon snabb förbättring är inte att vänta. Efter ett kursfall på 23 procent sedan den förra rapporten var dock aktiemarknaden förberedd på det värsta och kursen rörde sig inte särskilt mycket.

Utvecklingen i Nordamerika är ett allt större orosmoment i Electrolux. Vitvaror Nordamerika har rapporterat negativ underliggande tillväxt varje kvartal sedan början av 2016, nio kvartal i rad. Nedgången visar inga tecken på att avta utan har snarare accelererat i år. På en hårt konkurrensutsatt marknad har Electrolux också svårt att kompensera sig för ökade kostnader och rörelseresultatet i Nordamerika är under press.

Underliggande är utvecklingen bättre i Europa och stark inom Professionella Produkter. Det räcker dock inte för att kompensera för problemen i Nordamerika och de kraftigt negativa valuta- och råvarueffekterna.

Problemen är dock väl kända vid det här laget och 30 procent av Electrolux börsvärde har kapats bort sedan i höstas för att ta höjd för dessa. Värderingen är låg i ett historiskt perspektiv och även jämfört med konkurrenterna.

På kort sikt lär motvinden hålla i sig och risken för snabba kast i aktien är som alltid stor. För en lite mer långsiktig investerare tror vi dock fortfarande att dagens kurs kring 200 kronor är en bra ingångsnivå. Vi behåller därför vår köprekommendation.

 

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Electrolux B Köp 207,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -