Dometic med ångan uppe

Rapport Dometic, som tillverkar produkter till bland annat husvagnar och husbilar, rapporterade på onsdagsmorgonen en högre organisk försäljningstillväxt och ett rörelseresultat som var något bättre än analytikerna i genomsnitt räknat med.

"Jag är nöjd när vi nu lägger vårt andra kvartal bakom oss - ett kvartal då vi har lyckats dra nytta av den underliggande marknadstillväxten och förbättra rörelsemarginalen inom alla regioner", kommenterar vd Juan Vargues i halvårsrapporten.

Rörelseresultat uppgick till 919 miljoner kronor för det andra kvartalet. Analytikerna hade väntat sig 895 miljoner kronor. Nettoomsättningen blev 5.260 miljoner kronor efter en organisk tillväxt på 9 procent. Analytikerna hade väntat sig 5.041 miljoner kronor respektive en organisk tillväxt om 7,5 procent, enligt SME Direkts sammanställning.

För regionen Americas uppgick den organiska tillväxten till 11 procent, samtidigt som rörelsemarginalen förbättrades med 1,2 procentenheter, trots en negativ påverkan från högre råvarupriser och negativa mixeffekter.

Storförvärvet Seastar presterade "bra" under kvartalet, uppger Juan Vargues.

En lägre organisk tillväxt, 6 procent, redovisas för regionen EMEA, där rörelsemarginalen steg 1,1 procentenhet.

"Trots en kall vår såg vi bra återhämtning i Aftermarket, /…/. Aktiviteterna inom vårt lönsamhetsprogram fortsätter att ge resultat, tack vare bättre effektivitet och ökad kontroll över prissättningen", fortsätter vd:n.

I Asien och Stillhavsområdet landade den organiska tillväxten på 7 procent, med en mindre ökning av rörelsemarginalen.

Det operativa kassaflödet uppgick under kvartalet till 943 miljoner kronor till följd av det ökade rörelseresultatet. I jämförbar valuta var nettoskulden i förhållande till ebitda-resultatet 3,2x.

"Vi förväntar oss att se en snabb minskning av detta nyckeltal under det andra halvåret", skriver Juan Vargues.

Utsikterna är oförändrade för Dometics verksamheter som helhet, med en uppskattad organisk tillväxt i linje med det finansiella målet på 5 procent.

"Med förvärvet av Seastar, i kombination med fortsatta effektivitetsförbättringar, siktar vi mot att nå vårt mål om en rörelsemarginal på 15 procent under 2018. Nettoskulden i förhållande till ebitda förväntas ligga runt 2,5x vid slutet av2018", summerar Dometic-chefen utsikterna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -