Telia: Köper norskt för 21 miljarder

Börs Telia Company köper TDC:s norska verksamhet inklusive fiberoperatören GET för cirka 21 miljarder norska kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

"Telia Company kommer att kombinera sitt ledande mobilnätverk med GET:s förstklassiga fasta tjänster och på så sätt skapa en stark utmanare med konvergerade kunderbjudande på den norska marknaden", skriver bolaget.

Den köpta verksamheten omsatte cirka 4 miljarder norska kronor 2017 och hade ett ebitda-resultat på 1,7 miljarder.GET har tidigare av analytiker pekats ut som en "perfect match" för Telia i Norge.

Telia förväntar sig att transaktionen medför synergier på 0,6 miljarder norska kronor 2021 från korsförsäljning mellan B2C och B2B, lägre kundomsättning och andra kostnads effektiviseringar.

Förvärvet uppskattas också leda till integrationskostnader under 2019 och 2020 på cirka 200 miljoner norska kronor årligen.

Priset på 21 miljarder norska kronor, motsvarar en ev/ebitda-multipel om 12,1x baserat på 2017 och 9.0x inklusive förväntade synergier, uppger Telia.

Danska TDC:s norska verksamhet omfattar GET, en ledande leverantör av fasta tjänster med totalt 518.000 hushåll och företag anslutna till sitt fibernätverk. TDC:s B2B-verksamhet i Norge ingår också i transaktionen vilket tillsammans med Telias företagsaffär kommer att möjliggöra konvergerade erbjudande till företagskunder.

Förvärvet av TDC Norge är föremål för prövning av relevanta myndigheter som förväntas bli klar under det andra halvåret 2018.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -