Ta chansen i utbombad aktie

Aktieanalys Getinge dras med svag lönsamhet men försäljningen har tagit fart de senaste kvartalen. Aktien är rejält utbombad och vi tycker den kan vara värd en chansning.

Efter flera år med svag kursutveckling och stora interna problem har aktiemarknaden inget vidare tålamod med Getinge. Vd Mattias Perjos var redan i fjol tydlig med att 2018 skulle bli ett mellanår resultatmässigt då bolaget jobbar med att få ordning på sin struktur. Investerarna har dock svarat med att i år sälja ned aktien med hela 27 procent.

Arbetet med att få ordning på Getinges organisation har pågått i många år nu. Koncernen är resultatet av en lång rad förvärv som aldrig riktigt integrerats till en fungerande enhet. Kostnadseffektivitet och samordnade försäljningsinsatser har kommit att bli allt viktigare för Getinge då kunderna efter finanskrisen har betydligt stramare budgetar. Det har föranlett ett mer professionellt inköpsarbete med tuffare krav på pris och funktionalitet.

90 procent av Getinges försäljning sker till sjukhus och resterande 10 procent till läkemedelsbolag. Bolagets produkter återfinns till stor del i operationssalar och intilliggande rum. USA är bolagets största marknad och region Americas svarar för cirka 40 procent av omsättningen. Emea (Europa, Mellanöstern och Afrika) utgör en ungefär lika stor andel medan Asien står för cirka 20 procent.

Getinges marginaler har pressats hårt de senaste åren. Det beror inte bara på en ökad prispress. Bolaget har också som bekant brottats med stora kvalitetsproblem och tvingats till ett kostsamt arbete med att få ordning på detta. Det amerikanska läkemedelsverket FDA slog ned på Getinge 2013 och hotade med att förbjuda bolaget att sälja sina produkter i USA. 

FDA gör fortfarande löpande kontroller vid berörda anläggningar och Getinge tar också fortfarande kostnader för att säkerställa kvaliteten på produkterna.

Nuvarande vd Mattias Perjos tillträdde i mars i fjol och han har lagt en strategi som bygger vidare på det tidigare arbetet som pågått i Getinge. Fokus ligger på att ta fram produkter som ger kunderna bra ekonomiskt värde, bra funktionalitet och ökad produktivitet. Produkterna ska även paketeras bättre och kopplas samman med mjukvara.

2017 och 2018 väntas innebära ökade kostnader men från 2019 är tanken att marginalerna ska börja lyfta igen.

Positiva tecken har gått att skönja i form av stigande tillväxt de senaste kvartalen. Den trenden höll i sig även i det andra kvartalet i år då försäljningen organiskt ökade med 6 procent. Orderingången var ännu starkare och steg organiskt med dryga 10 procent. Svag underliggande tillväxt har annars varit ett problem för Getinge de senaste åren.

På lönsamhetsfronten var beskeden i halvårsrapporten inte lika upplyftande. Valutaeffekter och stark tillväxt på mindre lönsamma marknader och produktområden bidrog till att pressa marginalerna. Den justerade rörelsemarginalen backade 3,7 procentenheter till 9,4 procent i det andra kvartalet.

De analytiker som bevakar Getinge hade i snitt väntat sig en rörelsemarginal på 10,2 procent. Rörelseresultatet i kvartalet var 6 procent under snittprognosen i SME Direkts sammanställning. 

Effektiviseringsarbetet väntas som sagt inte ge positiv effekt på marginalerna förrän nästa år. Mattias Perjos skriver i halvårsrapporten att rörelsekostnaderna nu stabiliserats efter en period med successiva ökningar. Han utesluter dock inte ytterligare kostnadsökningar under andra halvåret. Det beror dels på fortsatta kostnader för att leva upp till FDA:s kvalitetskrav och dels på behov av nyrekryteringar.

Den goda tillväxten i försäljning och den starka orderingången gör dock att Getinge petar upp sin tillväxtprognos för 2018 något. Bolaget räknar nu med att helåret landar väl inom målområdet 2-4 procent organisk tillväxt.

Någon målsättning för marginalerna har inte Getinge satt upp. Däremot siktar bolaget mot att öka vinsten per aktie med minst 10 procent om året. 2018 väntas sluta med lägre vinst än i fjol men för 2019 och 2020 väntas Getinge överträffa det målet med råge.

Snittprognosen för 2019 är i SME Direkts sammanställning en omsättningstillväxt på knappt 4 procent med en justerad rörelsemarginal som ligger 1 procentenhet högre än 2018. Lägre engångskostnader väntas innebära ett vinstlyft på drygt 60 procent. För 2020 spås fortsatta lönsamhetsförbättringar driva ytterligare vinsttillväxt på 15 procent.

Prognoserna för vinst per aktie 2019 och 2020 innebär i dagsläget p/e-tal på 15,6 respektive 13,5. Direktavkastningen i Getinge-aktien väntas de närmaste åren uppgå till 1,6 procent respektive 2,2 procent.

  2018E 2019E 2020E
Omsättning, Mkr 23 627 24 497 25 279
Rörelsemarg., % 12,1 13,1 13,8
Vinst/aktie, sek 3,79 6,09 7,02
Utdelning, sek 1,47 2,07 2,45
       
Källa: SME Direkt    

Getinge-aktien har som sagt gått kräftgång under många år nu och facit från årsskiftet är fortfarande en rejäl minuspost. Reaktionen på halvårsrapporten blev kraftigt positiv vilket delvis kan hänga samman med att många hade blankat Getinge-aktien i tron på en svag rapport med vidhängande kursfall.

Tre kvartal i rad med stark underliggande tillväxt är dock som sagt uppmuntrande besked från Getinge och det ger även aktiemarknaden lite mer tålamod med de svaga marginalerna. Mattias Perjos uttrycker optimism om det andra halvåret och vi tror att aktien kan fortsätta återhämtas den närmaste tiden. 

Getinge har fortfarande en hel del att bevisa och skulle någon av de kommande kvartalsrapporterna bjuda på svagare siffror lär många kasta sig mot utgången igen. Risken är således relativt hög men vi tycker ändå att Getinge-aktien är värd en chansning på dagens nivåer. Rekommendationen blir Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Getinge B Köp 94,24 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -