SEB bättre än väntat

Rapport SEB:s rörelseresultat blev 10.674 miljoner kronor i det andra kvartalet. Det kan jämföras med förväntade 10.123 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Efter årets försiktiga inledning så ökade aktivitetsnivån inom samtliga banken SEB:s kundsegment i det andra kvartalet.

Det skriver Johan Torgeby i rapportens vd-ord.

"Storföretagskunderna drog nytta av den utdragna och starka konjunkturen. Rådgivning och företagstransaktioner ökade liksom efterfrågan på traditionella banklån. När Mifid II infördes i början av året sjönk aktivitetsnivån bland de finansiella institutionerna. Den kom tillbaka i det andra kvartalet. Depåförvaringsvolymer och förvaltat kapital fortsatte att öka liksom inlåningsvolymer från både privatkunder, institutioner och företagskunder", skriver han.

Därtill var mindre och medelstora företag i Sverige "aktiva under hela perioden och efterfrågade lån i högre utsträckning", fortsätter han.

Rörande de svenska bostadspriserna påpekar han att de successivt har stabiliserats och att SEB:s bolåneportfölj växte med cirka 3 procent jämfört med samma period förra året.

SEB:s räntenetto steg till 5.500 miljoner kronor i det gångna kvartalet, jämfört med 4.988 miljoner kronor kvartalet före. SME Direkts konsensus låg på ett räntenetto om 5.104 miljoner kronor.

Räntenettot steg därmed med 10 procent jämfört med föregående kvartal och ökade med 5 procent från andra kvartalet 2017.

Det kunddrivna räntenettot ökade med 337 miljoner kronor i kvartalet.

"Marginalerna på utlåningen var stabila medan inlåningsmarginalerna förbättrades jämfört med föregående kvartal. Dessutom bidrog ökade utlåningsvolymer till ökningen av räntenettot", skriver SEB.

Räntenettot från övriga aktiviteter förbättrades med 175 miljoner kronor jämfört med föregående kvartal och med 181 miljoner jämfört med andra kvartalet 2017.

Finansieringskostnaderna under det andra kvartalet 2018 låg på samma nivå som det första kvartalet. I övrigt påverkade kortfristiga volymer räntenettot positivt, enligt banken.

Myndighetsavgifterna, som består av både resolutionsfonds- och insättningsgarantiavgifter, var ungefär på samma nivå som det första kvartalet 2018 och uppgick till 620 miljoner kronor (625).

SEB:s nettoresultat av finansiella transaktioner under andra kvartalet 2018 ökade med 10 procent jämfört med både det första kvartalet 2018 och det andra kvartalet 2017. Det var 5 procent bättre än SME Direkts konsensus.

"Det ovanliga läget i finansmarknaden i det första kvartalet där de finansiella institutionerna var mindre aktiva normaliserades i det andra kvartalet", skriver SEB.

Marknadsutvecklingen påverkade kreditspreadarna, vilket i sin tur ändrade kreditjusteringen till verkligt värde. I det andra kvartalet minskade den till -55 miljoner kronor (3).

SEB:s rörelseresultat blev 10.674 miljoner kronor i det andra kvartalet. Det kan jämföras med förväntade 10.123 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

I resultatet inkluderades tidigare annonserade engångsposter om +4,5 miljarder kronor.

Räntenettot summerade till 5.500 miljoner kronor, att jämföra med väntade 5.104 miljoner, och provisionsnettot blev 4.814 miljoner. Där låg snittprognosen på 4.517 miljoner.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -