Köp Cloetta

Investtech Efter att marknaden reagerat positivt på godisbolaget rapport finns mer att hämta enligt Investtechs tekniska analys.

Stockholmsbörsen ligger i en närmast horisontell trendkanal på medellång sikt, där trendgolv och trendtak finns i närheten av de indikerat starka stöd- och motståndsnivåerna vid 546 respektive 600 punkter. En horisontell trend indikerar påtaglig osäkerhet kring den kommande kursutvecklingen och hög volatilitet är typiskt för denna typ av trend.

OMXSPI steg svagt under måndagen och stängde strax över det tidigare motståndet vid 578 punkter. Detta är en positiv signal men i dagsläget är det först då den horisontella trendkanalen bryts som index ger en signal om mer ihållande upp- eller nedgång.

Trendbilden tillsammans med säsongsvariationer för index senaste tio åren indikerar att osäkerheten och volatiliteten kan fortsätta under en tid framöver och att det kan vara en god idé att hålla ned portföljrisken.

Investtechs Insiderbarometer visar en hög köpandel bland insiders, vilket indikerar att de generellt anser deras bolag är köpvärda baserat på fundamentala anledningar.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt.

Note redovisade en delårsrapport under måndagen och aktien steg på hög volym. Detta indikerar att investerare blev positivt överraskade av resultatet och att man räknar med prisuppgång på sikt.

Trendbrottet förbättrar de statistiska utsikterna för uppgång i aktien. Enligt Investtechs forskning har dessa trendbrott följts av en genomsnittsutveckling i linje med index, jämfört med genomsnittlig underavkastning för aktier inne i fallande trendkanaler. Samtidigt är den långsikiga trendbilden uppåtgående och volymbalansen positiv vilket stärker trendbrottet.

Investtechs rekommendation: Svagt köp.

Trendbilden i Inwido är negativ och är enligt Investtechs forskning något som försvagar utsikterna för uppgång. Närheten till taket i trendkanalen och till motståndet vid 71 kronor indikerar att dagens kurs kan vara en bra utgångskurs. Aktien visar dock styrketecken. Aggressiva köpare pressade upp kursen under måndagen i samband med att bolaget redovisade en delårsrapport. Positiv volymbalans visar att kursen normalt stiger på hög volym och faller på låg volym vilket försvagar trendbilden.

Även den långsiktiga trendbilden är negativ vilket antyder att pessimismen tilltagit sedan en längre tid tillbaka. Det kommer troligtvis krävas en rad positiva nyheter från bolaget innan man kan avvärja investerarnas långsiktiga skepsis till bolagets ekonomiska utveckling.

Om kursen passerar motståndet vid 71 kronor och bryter taket i trendkanalen skulle det vara ytterligare positiva signaler. I dagsläget är aktien övervägande negativ på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Svagt sälj.

Cloetta B redovisade en delårsrapport i slutet av förra veckan. Uppgång efter rapporten indikerar att optimismen tilltagit och enligt Investtechs statististik är utsikterna för ytterligare uppgång goda.

En stigande trendkanal på medellång sikt och närheten till golvet i denna indikerar att uppsidan i aktien är stor relativt till nedsidan. Flera kursbottnar har också format ett indikerat starkt stöd strax under golvet i trendkanalen. Avståndet till nästa horisontella motstånd och närheten till stöden indikerar att dagens kurs kan vara en bra ingångskurs.

Stigande RSI-trend är ett sundhetstecken som indikerar att momentum tilltar.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Skribent: Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -