Dagsfärska kvartalsrapporter - Sandvik dipar, Finnair dyker

Rapport Tisdagen rymmer en rad intressanta rapportsläpp.

Profilgruppen

SER STABILT MARKNADSLÄGE KOMMANDE KVARTALEN (Direkt)

Profilgruppen ger ingen direkt prognos men skriver att marknadsläget bedöms vara stabilt under de kommande kvartalen.

Under andra kvartalet uppgick omsättningen till 442 miljoner kronor, upp från 364 miljoner motsvarande kvartal i fjol. En betydande del av ökningen är driven av ett högre marknadspris på råvara, heter det.

Under kvartalet levererades cirka 9 150 ton aluminiumprofiler (7 950), en ökning om cirka 15 procent jämfört med motsvarande period 2017. Produktionen uppgick till cirka 8 800 ton (7.600). Exportandelen uppgick till 43 procent (42) av volymen och 47 procent (46) av omsättningen.

Rörelseresultatet uppgick till 32,8 miljoner kronor (31,9). Föregående års resultat påverkades positivt av en reavinst om 2,9 miljoner från en fastighetsförsäljning. Kostnader i samband med uppstart av den nya produktionslinjen i dotterbolaget PG&WIP har samtidigt påverkat kvartalet negativt med 2,0 miljoner kronor (0).

Rörelsemarginalen uppgår till 7,4 procent (8,8), vilken också påverkats av omsättningsökningen relaterad till det högre råvarupriset, samt en produktmix med lägre förädlingsgrad, skriver bolaget.

Finnair

Det saknas mer än 10 miljoner euro på flygbolagets resultat före skatt. I alla fall om Finnair skulle nått upp till analytikernas konsensusprognos. 

Finländska flygbolaget Finnair redovisar ett resultat före skatt på 34,7 miljoner euro för det andra kvartalet 2018 (83,4). Väntat var ett resultat före skatt på 43,5 miljoner euro, enligt Inquiry Financials prognossammanställning.

Nettoomsättningen steg till 715 miljoner euro (633). Väntat var en nettoomsättning på just 715 miljoner euro.

Sandvik

Resultat över förhandstips. Sandviks resultat före skatt blev 4.777 miljoner kronor i andra kvartalet. Analytikerna hade räknat med 4.565 miljoner, enligt snittet i SME Direkts sammanställning. Omsättningen uppgick till 26.136 miljoner kronor, mot väntade 25.503 miljoner. Orderingången var 27.201 miljoner kronor, jämfört med konsensus på 26.490 miljoner.

Ökad efterfrågan i alla tre större geografier. Sandvik upplevde ökad efterfrågan i samtliga tre större geografiska regioner till följd av en positiv utveckling i alla kundsegment. Det resulterade i att verkstadsbolaget uppnådde rekordhöga nivåer för order och intäkter för det andra kvartalet 2018, framhåller vd Björn Rosengren i rapporten.

Hög aktivitet för SMS. Sandvik Machining Solutions, SMS, mötte en hög kundaktivitet inom alla segment. Liksom i motsvarande kvartal i fjol säkrade Sandvik Materials Technology en stor order hänförlig till energisegmentet. "Jag är också nöjd att se en stark utveckling i efterfrågan på vårt tekniskt ledande automatiseringserbjudande inom Sandvik Mining and Rock Technology, vilket exemplifieras av det strategiska ramavtalet med Resolute Mining för att helt automatisera en storskalig guldgruva i Afrika", skriver vd.

Ska utvärdera Varel. Sandvik har bestämt sig för en strategisk utvärdering av Sandvik Drilling and Completions, även känt under namnet Varel. Verksamheten som utvärderas är relaterad till olje- och gasindustrin och utgjorde cirka 70 procent av totala intäkter i Sandvik Drilling and Completions under 2017. Resterande cirka 30 procent av verksamheten, som tillverkar rullborrkronor till primärt gruvindustrin, kommer inte att utvärderas och betecknas av Sandvik som en kärnverksamhet.

Kassaflödet något svagare. Sandviks fria operativa kassaflöde på 2,2 miljarder kronor (2,6) påverkades positivt av en stark utveckling för rörelseresultatet. "Det mer än motverkades emellertid av en säsongsmässig uppbyggnad av rörelsekapitalet, för att stödja framtida leveranser", heter det i rapporten. Nettoskuldsättningsgraden var 0,34 jämfört med 0,71 för ett år sedan.

Positiv valuta- och metallpriseffekt tredje kvartalet. Sandvik spår att valutaeffekterna på rörelseresultatet under tredje kvartalet kommer att vara positiva med 650 miljoner kronor. Metallpriseffekten på rörelseresultatet tros samtidigt bli +100 miljoner. I föregående rapport spåddes neutrala valutaeffekter och metallpriseffekter på plus 100 miljoner för andra kvartalet. Utfallet blev valutaeffekter på +145 miljoner kronor (väntat +130 miljoner enligt SME Direkt) respektive metallpriseffekter på +201 miljoner kronor (väntat +150 miljoner kronor enligt SME Direkt).

Bonava

RÖRELSERESULTATET BLEV 306 MLN KR 2 KV (SME 271) (Direkt)

Bostadsutvecklaren Bonavas rörelseresultat blev 306 miljoner kronor i det andra kvartalet. Väntat var 271 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Intäkterna uppgick till 2.773 miljoner kronor, jämfört med väntade 2.797 miljoner.

Hiq

RESULTAT FÖRE SKATT BLEV 43,7 MLN KR 2 KV (47,5) (Direkt)

IT-konsulten HIQ redovisar ett resultat före skatt på 43,7 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018 (47,5).

Omsättningen hamnade på 476 miljoner kronor (454). Rörelseresultatet uppgick till 43,1 miljoner kronor (48) och rörelsemarginalen blev 9,1 procent (10,6).

Kvartalets nettoresultat var 33,0 miljoner kronor (36,7) och per aktie uppgick resultatet till 0:59 kronor (0:67).

 IT-tjänsteföretaget HIQ ser förbättringspotential i sin verksamhet i Stockholm, baserat på resultatet under andra kvartalet.

För koncernen uppger HIQ att när första halvåret stängs har bolaget en mycket god marknad där bolaget är väl positionerat.

"Vi ser dock att vissa delar av verksamheten i Sverige inte lever upp till sin fulla potential, vi har mer kvar att ge. Men i Finland kommer vi tillbaka efter ett första kvartal som varit svagare än normalt och levererar nu ett starkt resultat", skriver HIQ:s vd Lars Stugemo i rapporten för det andra kvartalet.

I Göteborg lever HIQ resultatmässigt inte upp till bolagets förväntningar under årets första halvår och det finns klar förbättringspotential, heter det i rapporten.

HIQ i Skåne med kontor i Malmö och Lund gör ett stabilt resultat och i Mälardalen med kontor i Västerås och Örebro utvecklas verksamheten fint och bolaget gör ett starkt resultat på den industri- och försvarstunga marknaden, är budskapet.

Verksamheten i Östergötland har under årets andra kvartal investerat i tillväxt genom förvärvet av Indentive med 15 nya medarbetare. Det tillsammans med ett fåtal försenade projekt gör att HIQ har sämre beläggningsgrad i regionen under kvartalet med svagt resultat som följd, heter det i rapporten.

Camurus

RESULTATET EFTER SKATT BLEV -67,5 MLN KR 2 KV (Direkt)

Forskningsbolaget Camurus redovisar ett resultat efter skatt på -67,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018 (-45,8). Resultatet per aktie uppgick till -1:81 kronor (-1:23).

Nettoomsättningen sjönk till 7,3 miljoner kronor (19,1).

Rörelseresultatet var -81,2 miljoner kronor (-58,7).

"Under kvartalet fortsatte processerna mot marknadsgodkännanden av CAM2038, vecko- och månadsdepåer av buprenorfin och vårt marknadsförberedande arbete inför förväntade produktlanseringar i Europa och Australien tog fart", skriver vd Fredrik Tiberg i delårsrapporten.

Husqvarna

RÖRELSERESULTAT 1.925 MLN KR 2 KV (INQ 2.107) (Direkt)

Husqvarna, som bland annat tillverkar trädgårdsprodukter, redovisar ett rörelseresultat på 1.925 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018. Enligt Inquiry Financials sammanställning förväntades ett rörelseresultat på 2.107 miljoner.

Husqvarnas omsättning uppgick till 14.270 miljoner kronor. Här var 13.702 miljoner väntat.

Getinge

HÖJER PROGNOS, SPÅR NU ORGANISK TILLVÄXT 2-4% (Direkt)

Medicinteknikbolaget Getinge spår nu att bolagets organiska omsättningstillväxt kommer att "vara väl inom" intervallet 2-4 procent under 2018. Det framgår av rapporten.

Bolagets tidigare prognos var att den organiska tillväxten skulle vara "försiktigt positiv" under året.

Enlig SME Direkt låg analytikernas snittförväntningar inför rapporten på en organisk försäljningstillväxt på +3,1 procent för helåret 2018.

Getinge har som finansiellt mål att nå en organisk intäktstillväxt om 2-4 procent. Under det första halvåret har omsättningen växt med 5,7 procent. Noterbart är att orderingången i det andra kvartalet växte organiskt med 10,2 procent.

Valutatransaktionseffekterna förväntas nu ha en negativ påverkan på koncernens ebit-resultat 2018 med cirka 175 miljoner kronor, en justering från tidigare -150.

Semcon

RESULTATET EFTER SKATT BLEV 16 MLN KR 2 KV (Direkt)

Teknikkonsulten Semcon redovisar ett resultat efter skatt på 16 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018 (8). Resultatet per aktie uppgick till 0:87 kronor (0:42).

Nettoomsättningen uppgick till 479 miljoner kronor (447).

Rörelseresultatet blev 21 miljoner kronor (10) och rörelsemarginalen var 4,3 procent (2,1)

Semcon fördubblade sitt rörelseresultat under andra kvartalet, jämfört med föregående år.

"… och vi tror på en fortsatt positiv resultatutveckling under kommande halvår även om tredje kvartalet är säsongsmässigt svagt. Arbetet med våra marginalförstärkande åtgärder fortsätter", säger vd Markus Granlund i delårsrapporten.

Affärsområdet Engineering Services förbättrade sitt resultat under andra kvartalet och första halvåret, till följd av en högre produktivitet och kostnadseffektivitet

"Efterfrågan på våra tjänster är god och det är glädjande att vi tar nya affärer med digitaliseringsfokus inom flera olika branscher, såsom autonoma fordon, industri 4.0 och energisektorn", säger Markus Granlund.

Resultatet för affärsområdet Product Information hittills i år är på lägre nivåer jämfört med samma period föregående år. Det beror främst på minskade volymer, då ett par stora kunder omlokaliserat sin produktion av eftermarknadsinformation avseende den asiatiska marknaden.

"Även om nya affärer ännu inte har lyckats kompensera fullt ut, så förväntar vi oss en successiv resultatförbättring under andra halvåret i enlighet med vår tidigare kommunikation", tillägger Markus Granlund.

Svedbergs

RESULTATET EFTER SKATT BLEV 13,4 MLN KR 2 KV (Direkt)

Badrumsföretaget Svedbergs redovisar ett resultat efter skatt på 13,4 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018 (12,1). Resultatet per aktie uppgick till 0:63 kronor (0:58).

Nettoomsättningen låg kvar vid 167 miljoner kronor. Resultatet före skatt steg till 17,1 miljoner kronor (15,5).

"Vi förväntar oss en fortsatt god efterfrågan på våra produkter i Sverige och Finland men är förberedda om det nuvarande starka konjunkturläget förändras. Vi ser en fortsatt god aktivitet vad gäller ROT medan nybyggnationen förväntas minska från en hög nivå", skriver vd Sofia Axelsson i delårsrapporten.

"Största delen av omsättningen i koncernen är ROT-relaterad och produktsortimentet är väl anpassat för dessa behov. Vi följer marknadsläget kontinuerligt för att säkerställa att vi agerar på externa möjligheter och utmaningar", uppger hon vidare.

Serneke

RÖRELSERESULTAT 74 MLN KR 2 KV (95) (Direkt)

Byggbolaget Sernekes rörelseresultat blev 74 miljoner kronor i det andra kvartalet (95).

I jämförelsekvartalet bidrog en transaktion inom projektutveckling med en positiv resultatpåverkan på 52 miljoner kronor. Det gångna kvartalets nettoomsättning var 1.681 miljoner (1.464).

"Koncernen fortsätter att växa och vi ökade omsättningen med 15 procent under andra kvartalet. Samtliga fyra affärsområden har ökade intäkter och vi ser, trots en selektiv dämpning i marknaden jämfört med för ett år sedan, en fortsatt hög efterfrågan", skriver Ola Serneke i vd-ordet.

Orderingången i det andra kvartalet uppgick till 1.328 miljoner kronor (1.742).

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -