Aktier med vind i seglen

Börs Under de senaste månaderna har elpriset legat klart över normala nivåer. Det har inte minst gynnat börsens vindkraftsbolag. Både svenska och internationella vindkraftsaktörer har gått starkt senaste året.

I juni var elpriset på spotmarknaden Nord Pool 45 öre/kWh. Det är det högsta priset för en juni månad på tio år. Snittpriset för helåret 2017 var 30 öre/kWh. 

Under 2017 producerades 17,3 TWh vindkraftsel i Sverige. Det motsvarar strax under 11 procent av all elproduktion i landet. Inom hela EU är andelen i genomsnitt lika stor.

Vindkraft har en fördel som förnyelsebar energikälla gentemot exempelvis vattenkraft på vis att även om det kommer att bli torrare så kommer det alltid att blåsa.

Det största vindkraftsbolaget på svenska börsen är Eolus Wind. I takt med det starka elpriset har bolagets aktie stigit. Sett ett år bakåt är Eouls Winds aktie upp med över 70 procent. Bolaget värderas nu till drygt 860 miljoner kronor.

Eouls Wind sysslar huvudsakligen med att bygga vindkraftsanläggningar. Företaget levererar också drifts- och förvaltningstjänster för anläggningarna.

I förra veckan släppte Eolus Wind rapport för det tredje kvartalet. Eolus Vind redovisade ett resultat efter skatt på -4,6 miljoner kronor. Nettoomsättningen uppgick till 22,6 miljoner kronor att jämföra med 9,3 samma kvartal året innan.

Bakom förlusten under det tredje kvartalet låg att man inte gjort några kundleveranser av vindkraftverk under kvartalet. Det var också väntat. Dock fortsätter orderstocken att växa.

Ett annat vindkraftsbolag på svenska börsen är Arise. De utvecklar, bygger och förvaltar vindkraft i egen regi och åt externa investerare. Projektportföljen består av cirka 1 000 MW.

Arise aktie är upp 18 procent under senaste året. Bolagsvärdet uppgår till en halv miljard.

Större delen av både Arise och Eoulus Winds verksamhet gåt ut på att projektera, bygga och sälja vindkraftparker. Köpare är ofta något av de stora elproducenterna som finska Fortum.

De stora elproducenternas aktier har också påverkats mycket positivt av det stigande elpriset. Stora el och energibolag som Fortum, danska Ørsted och norska Equinor (Norges största vindkraftsproducent) har alla haft ett mycket gott år på börsen med uppgångar på 55, 38 respektive 62 procent under det senaste året.

Danmark är det land i världen där vindkraften utgör störst andel av landets energikällor. Drygt 40 procent av all energi kommer från vindkraft och här är Ørsted dominerande. Ørsted är världsledande när det gäller vindkraftsparker till havs.

Blickar man ut i Europa finns det två större renodlade vindkraftaktier. Den ena är portugisiska EDP Renovaveis och den andra är italienska ERG.

EDP Renovaveis är ett globalt energibolag som huvudsakligen sysslar med vindkraft. Bolaget äger och driver vindkraftparker i Belgien, Brasilien, Kanada, Frankrike, Grekland, Italien, Mexiko, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien, Storbritannien och i USA.

Aktien har stigit 30 procent under de senaste tolv månaderna. Bolaget har ett marknadsvärde på 81 miljarder kronor.

ERG är den ledande vindkraftoperatören i Italien. Under 2017 kom nästan hälften av bolagets producerade el från vindkraft. Den resterande delen utgjordes av vattenkraft och naturgas.

ERG-aktien har stigit 26 procent senaste året. Bolaget värderas till 30 miljarder kronor.

För den som letar vindkraftsbolag på andra sidan Atlanten finns amerikanska Pattern Energy. Bolaget äger 20 vindkraftsparker som genererar över 2,700 MW. Huvudelen produceras i USA, men bolaget har också verksamhet i Kanada och i Sydamerika.

Elen säljs till kraftbolag via långa kontrakt. Medelkontraktet har en längd på fjorton år.

En annan amerikansk vindaktie är Floridabaserade NextEra Energy. NextEra Energy äger och driver 17 vindkraftparker. Bolaget är också aktiv inom, solenergisektorn. Bolaget själva uppger att de vill växa med mellan 12 och 15 per år fram till 2022.

NextEra Energys aktie har stigit 20 procent under senaste året. Bolaget har ett marknadsvärde på motsvarande 22 miljarder kronor.

Även om det gått bra för stora delar av vindkraftsbolagen så har det inte spillt över på producenterna av vindturbiner och vindkraftsystem. Danska världsledaren Vestas Wind System har till exempel gått mycket svagt. Senaste året är aktien ned med över 30 procent.

Nästan lika svagt har det gått för tyska vindkraftsystemproducenten Nordex. Nordex aktie har fallit med 14 procent senaste tolv månaderna.

Anledningen till att vindkraftsystemproducenterna har det tufft är främst hård konkurrens från Kina. Kinas största vindkraftsbolag heter Goldwind och de satsar hårt på att växa internationellt.

Totalt sett är Kina världens största producent av vindkraftsel. Av världens totala produktion av vindkraftsel står Kina för en tredjedel. I Europa är det Tyskland och Spanien som dominerar när det gäller kapacitet.

Aktie Utv. 1 år % Marknadsvärde Miljarder Kr
Equinor 62 800
Ørsted 38 242
Fortum  55 201
Vestas wind  -37 113
Brookfield Renewable Partners 2 83
EDP Renovaveis 30 81
ERG SpA 26 30
NextEra Energy Partners 20 22
Pattern Energy Group -20 16,5
Nordex -15 9,8
Eolus Wind 71 0,86
Skånska Energi 13 0,55
Arise 18 0,53
     
Källa: Bloomberg    

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -