Makro att ha koll på

Marko Börsen har skakat av sig nya aggressiva utspel kring handelskriget och fokuserar i högre grad på rapportskörden. Trumps måndagsmöte med Putin i Helsingfors lär dock skapa rubriker.

Rapportperioden har tagit fart och även om det inte varit något överväldigande utfall hittills så har världens börser överlag rört sig uppåt.  Den svenska börsen mäktade med en uppgång på hela 2 procent under förra veckan och USA närmar sig rekordnivåer. Volatiliteten har dessutom sjunkit tillbaka till de låga nivåer vi såg under stora delar av fjolåret.

Även på räntemarknaden är det relativt lugnt även om vi såg ganska kraftiga nedgångar i de svenska räntorna under veckan som gick. Förklaringen till det senare var ett lägre inflationsutfall än väntat i juni samt ett riksbanksprotokoll som var åt det mjukare hållet. Det har också bidragit till att kronan återigen försvagats.

Handelsfrågorna fortsätter dock att vara en oroshärd efter att Donald Trump twittrat om nya tullar på kinesiska varor. Denna gång omfattande 200 miljarder dollar. Att den kinesiska motreaktionen hittills uteblivit har tagits som ett gott tecken av marknaden som hoppas att parterna ska mötas vid förhandlingsbordet istället.

Ett ytterligare orosmoment är Brexit-frågan som fortsätter att sätta ordentlig press på premiärminister Theresa May.   

Veckan huvudnummer är måndagens toppmöte mellan Donald Trump och Vladimir Putin, även om de ekonomiska effekterna är små. Risken är väl främst att ett närmande mellan Trump och Putin lär försämra relationen till Europa.

Mycket av marknadens makrofokus lär annars hamna på det tal som Fed-chefen Jerome Powell ska hålla inför senaten på tisdag med efterföljande frågestund. Mer detaljer kring den framtida räntestrategin är kanske att vänta samt hur centralbanken ser på inflation som härrör från stigande tullar.

Dessutom publicerar den amerikanska centralbanken sin månatliga sammanställning av det ekonomiska läget under onsdagskvällen och här är tecken på stigande lönetryck av högsta intresse.

Intressanta inflationssiffror för Storbritannien och ECB publiceras också under onsdagen.

I övrig lär den strida strömmen av rapporter komma att dominera nyhetsflödet, troligen uppblandat med ett eller annat Trump-twitter. 

 

Måndag

Trumps möte med Putin i Helsingfors lär dominera nyhetsflödet under måndagen. Putin har mest att vinna på mötet men frågan är vad Trump kommer att fokusera på under den efterföljande presskonferensen. Internationella valutafonden (IMF) publicerar uppdaterad konjunkturprognos och lär fokusera en del på nedåtrisker i form av handelskrig. Annars går mycket fortfarande åt rätt håll i världsekonomin. Svenska bostadspriser från Valueguard givetvis högintressanta.

Tisdag

Fed-chefen Jerome Powell håller sitt halvårsvisa tal inför senatens budgetutskott och lär måla ekonomin i ljusa färger och hålla fast vid synen att ytterligare räntehöjningar lär bli nödvändiga.

Onsdag

Brittisk inflation väntas ha tickat uppåt och ökar sannolikheten för en räntehöjning från Bank of England i närtid. Även i EMU lär inflationen ha letat sig uppåt i juni men ett svagt underliggande inflationstryck, när bland annat högre energipriser räknas av, fortsätter att gäcka ECB. Federal Reserve publicerar sin sammanställning av det ekonomiska läget i olika centralbanksdistrikt. Signaler kring stigande lönetryck av högsta intresse.

Torsdag

Lugnt på makrofronten. Brittiska detaljhandelssiffror intressanta så här i oroliga Brexit-tider men osannolikt att hushållen slagit igen plånboken.

Fredag

Japansk inflation väntas ligga kvar en bit över nollstrecket och Bank of Japan kan därmed ligga lite lågt under den närmaste tiden.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -