Så utvecklas bostadspriserna

Privatekonomi Bostadspriserna i Sverige sjönk 0,6 procent i juni jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna 0,5 procent. Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har stigit 0,5 procent under den senaste tremånadersperioden och sjunkit 4,1 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter sjönk 0,4 procent i juni jämfört med föregående månad, medan villapriserna sjönk 0,6 procent. Säsongsrensat steg priserna på bostadsrätter 0,6 procent, medan villapriserna steg 0,3 procent.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i Sverige stigit 0,7 procent jämfört med föregående tremånadersperiod och villapriserna har stigit 0,3 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 6,7 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 2,4 procent.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Valueguard noterar att nedgången i juni understryker den sidledes gående trenden på riksnivå.

"Förändringarna sedan januari är ungefär noll för samtliga rikstäckande index. Skillnaderna mellan olika marknader är emellertid stor. Bland de tre storstäderna har Malmö sett en tydligare återhämtning", skriver Valueguard.

De noterar också att antalet transaktioner i juni var ungefär på samma nivå som i juni i fjol för villor och något lägre för bostadsrätter. Jämfört med 2016 var antalet transaktioner betydligt högre.

"Därmed har antalet transaktioner återgått till en mer normal nivå sedan minskningen i mars i år", skriver Valueguard.

I Stockholm var antalet transaktioner betydligt lägre än i fjol för bostadsrätter, men högre än 2016. För villor var det ungefär samma antal som i fjol och betydligt högre än i juni 2016.

Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att bostadsmarknaden går in i sommarstiltjen med stabila priser. Samtidigt är det ett stort utbud och ökade svårigheter att finansiera ett bostadsköp med bostadslån skapar låsningar så att färre bostäder säljs.

"Det återstår att se hur stark och motståndskraftig marknaden är om utbudet av både nyproduktion och successionsbostäder ökar när allt tar fart efter sommaren", säger han.

Han säger att utbudet av nyproduktion kommer att vara stort under en lång tid framöver, eftersom många projekt kommer att färdigställas samtidigt som det redan i dag finns en stor mängd osålda nyproducerade bostäder.

Även utbudet för befintliga bostäder kan komma att stiga framöver. Erik Olsson noterar att flera mäklarföretag har vittnat om att de haft många osålda bostäder under våren och försommaren.

"Under andra halvåret är det tillträde på många nyproducerade bostäder så att köparna av dem måste sälja sin gamla bostad. När många osålda bostäder kommer ut igen, samtidigt som många nya säljare kommer ut på marknaden får vi ett stort utbud även av successionsbostäder när marknaden kommer igång efter sommaren", säger han.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, kommenterar att bostadsmarknaden för tillfället präglas av ett stort utbud och en något lägre efterfrågan.

"Om jag ska ge mig på en förklaring till det vi ser på bostadsmarknaden just nu så lyfter jag två delar. En är det stora utbudet. Det påverkar på så sätt att köparna kan sprida ut sitt intresse på flera bostäder. En annan är att de som sitter med gamla lån, till exempel i en villa och som vill flytta till bostadsrätt, nu i viss utsträckning avstår den flytten, på grund av att de tycker att det blir för dyrt med de nya reglerna. De köparna har försvunnit från marknaden", säger hon.

Prisutveckling procent m-m 3 mån 12 mån

==============================================================

HOX

Sverige -0,6 0,5 -4,1

 

Bostadsrätter

Sverige -0,4 0,7 -6,7

Stockholm 0,0 1,2 -7,7

Göteborg -1,1 1,6 -4,8

Malmö -0,4 1,4 -3,2

 

Villor

Sverige -0,6 0,3 -2,4

Stockholm -0,5 -1,7 -7,3

Göteborg 0,3 1,5 -1,8

Malmö 1,0 1,7 1,4

==============================================================

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -