”Kina kan bli den stora frihandelsförespråkaren”

Tullar USA hotar att införa tullar på ytterligare 6000 kinesiska varor. Kina har nu chansen att visa vikten av tullfri handel. ”Kina kan bli den stora frihandelsförespråkaren nu”, säger den oberoende Kinaexperten Kristina Sandklef till Placera.

Precis innan USA:s president Donald Trump tillträdde talade Kinas president Xi Jinping sig varm för frihandel i schweiziska Davos.

”Kina kommer nu att fortsätta på den här vägen som frihandelsförespråkare. Kina har möjlighet att spela upp för omvärlden att de är väldigt mycket pro frihandel. Samtidigt finns det många dolda handelshinder i Kina, säger Kristina Sandklef.

Kristina Sandklef

Men när Kina nu talar sig varma för frihandel är det viktigt att inte vara naiv, påpekar hon.

”Även om det låter jättebra när Xi Jinping pratar måste man tänka på vad som verkligen sker. Det låter bra med frihandel, men om man samtidigt har tullar på 25 procent på utländska bilar så rimmar det illa. Det är viktigt att se hur de handlar och agerar och inte bara hur de pratar.”

Problemet med Kina är att det finns många lokala handelshinder i jättelandet.

”De lokala företagen, både privata och statliga, skyddas av sina lokala myndigheter. Det finns mycket regional protektionism i Kina. Det här är något som inhemska kinesiska företag från andra regioner lider lika mycket av som internationella företag.”

Kina styrs till stor del på lokal nivå.

”Det finns väldigt mycket som sker på lokal nivå och som centralmakten inte kan göra något åt. Som till exempel överproduktion av stål. Centralmakten har under flera år försökt stänga ner stålverk och få ner överproduktionen, men det går inte alltid eftersom de inte stöttas av de lokala regeringarna, som inte vill stänga ner verken eftersom det skapar arbetslöshet och potentiell social oro.”

”De behöver fortsätta med sina ekonomiska reformer, som att avreglera marknaderna och minska statens inblandning i ekonomin, något Xi aviserade redan i november 2013. Tyvärr har de aviserade ekonomiska reformerna inte implementerats i den utsträckning som behövs än, framför allt vad gäller avreglering av statliga företag.”

Kristina Sandklef tror inte att Kina kommer att kunna slå tillbaka med samma mynt mot de nya Trumptullarna.

”De nya 200 miljarderna USD som Trump nu aviserat är ju större än vad Kinas import från USA är idag. Det är troligare att Kina slår tillbaka på andra sätt, exempelvis genom att försena godkännande av affärer, som Qualcomm som köpt NXP Semiconductors och väntar på godkännande av kinesiska myndigheter för att få igenom affären. Eller genom att inspektera importvaror extra noga så att det tar längre tid att få in dem i landet. Trumps tullar drabbar ju amerikanska konsumenter och företag lika hårt. Kina har dessutom möjligheter att i många fall runda de amerikanska tullarna genom att flytta varor till omkringliggande länder. ”

Man pratar ofta om omvärldens bytesbalansunderskott gentemot Kina men samtidigt funderar man inte så mycket över vad det är Kina vill köpa av oss.

”Vad kan vi i väst sälja till Kina. Tågen går fulla till EU men tomma eller halvtomma tillbaka. Det är inte säkert att kineserna vill köpa amerikanska bilar bara för att importtullarna på amerikanska bilar sänks. Vi måste också komma på vad vi ska sälja till Kina.”

Framöver kommer Kina sannolikt att öppna upp sig allt mer.

”Nyligen fick tyska jättebolaget BASF göra en investering på 10 miljarder amerikanska dollar i Kina som de äger 100 procent av. Det kan hända att trycket utifrån ger Xi Jinping den hjälp han behöver för att reformera den kinesiska ekonomin”, säger Kristina Sandklef.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -