Den ryska fondrevanschen

Fondkommentar Trots den senaste månadens turbulens kring handelskriget har världens börser rör sig i svagt nordlig riktning. Amerikanska teknikbolag har varit draglok, men vinnarfonderna finns i en helt annan sektor. Det visar Placeras sammanställning.

Den senaste månaden har tillväxtmarknadsfonder i Latinamerika och Östeuropa fått revansch, med en snittuppgång på närmare 6 procent. Latinamerikas näst största börs Mexico, har lyft regionen med stadig börsuppgång sedan slutet på maj. Ett stigande oljepris har lyft Moskvabörsen, som i sin tur dragit med sig Östeuropabörserna efter några månader med riktigt svag avkastning.

Nordamerikafonder har haft en bra månad, stärkta av nya kursrekord på den teknik och biotekniktunga Nasdaq-börsen. Årets uppgång för Nasdaqindex är omkring 14 procent i lokal valuta. Stockholmsbörsen har haft en svagare utveckling och inte riktigt hängt med utvecklingen på övriga Europabörser.

Placera har listat den senaste månadens vinnare och förlorare utifrån Avanzas fondutbud. Den senaste börsuppgången har skapat tvära vändningar för vissa av fonderna. Det skiljer drygt 34 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden, det är riktigt mycket med tanke på den korta mätperioden som endast är en månad.

Vinnarlistan består av bioteknikfonder och Rysslandsfonder. Men den fond som tronar överst placerar uteslutande på den Mexikanska börsen.

HSBC GIF Mexico Equity har haft vind i segel och avkastat hela 17 procent den senaste månaden. Det gör den till den bästa avkastande fonden. Månadens starka avkastning gör även att fondens avkastning för året landar på plus.

Fondens starka utveckling är en kombination av en stark mexikansk börs och en stärkt valuta. Marknaden var optimistisk inför det mexikanska presidentvalet den 1 juli, vilket stärkt peson med 8 procent mot dollarn. Marknaden räknar med att Mexikos nya president Manuel López Obrador kommer att vara positivt för företagen och börsen.

 Manuel López Obrador

Bästa bidragsgivare till fondens avkastning är den mexikanska banken Banorte som väger drygt 9 procent i fonden och avkastat runt 10 procent i lokal valuta. Även Latinamerikas tredje största kemikoncern Mexichem hade en bra avkastning som låg bakom fondens starka uppgång.

Fotbolls-VM, ett stabilt oljepris och ett nytt OPEC-avtal med ökad produktion under resten av året har varit viktiga drivkrafter bakom den energiberoende Moskvabörsen den senaste månaden. Men en annan viktig faktor bakom uppgång är Sberbank-aktien starka avkastning på knappt 9 procent. Det är Moskvabörsen klart största bolag med 20 procents indexvikt.

Det finns vissa förhoppningar på finansmarknaden att mötet mellan presidenterna Trump och Putin ska ge lättnader i sanktioner från USA.

Vi hittar hela tre Rysslandsfonder på topplistan, alla har avkastat mer än kategorisnittet av Rysslandsfonder som har en månadsavkastning på 5,7 procent. Bästa rysslandsfond är Alfred Berg Ryssland.

Bioteknikfonder har haft en bra avkastning, vilket gjort avtryck bland månadens vinnarfonder. Halva listan består av just bioteknik. Bästa avkastning har C Worldwides Biotechnology 1A fond. Störst bidrag till månadens avkastning kommer från det Bostonbaserade biokemibolaget Sarepta som presenterade positiva genterapidata, vilket gav aktien en 38-procentig uppgång.

Även det svenska cancerforskningsbolaget Oncopeptides, som är ett av fondens större innehav, hade en stark månadsavkastning på drygt 48 procent i spåren av en ny köprekommendation från den amerikanska investmentbanken Jefferies.

Förlorarlistan har en klar lutning åt Asien och Kina. Bottenlistan innehåller en spridd skur av länderfonder i Asien. Vi hittar bland annat sex Kinafonder, Turkiet-, Pakistan- och Vietnamfonder.

Den främsta orsaken till den svaga avkastningen i Asien var en ökad oro för ett omfattande handelskrig mellan USA och Kina. Det har påverkat avkastningen på de kinesiska börserna klart negativt. Och det har även spridit sig och dragit med närliggande börser söderut.

Sämsta avkastning har Tundra Vietnam med en tvåsiffrig nedgång under månaden. Investerarna har sålt ut vietnamesiska aktier på Ho Chi Minh-börsen efter höga värderingar och oro för ett eskalerande handelskrig. Marknaden blev också besviken över att den globala indexberäknaren MSCI inte flyttade upp Vietnam på listan över potentiella uppflyttningskandidater till det statustyngda MSCI Emerging Markets index.

Kategorisnittet för Kinafonder har backat 7 procent den senaste månaden. Investerarna är oroliga att handelskriget ska eskalera och har sålt av kinesiska investeringar. Trump har nyligen aviserat utökade tullar på kinesiska varor värda 200 miljarder dollar, vilket är en betydande andel av exporten till USA. Kinas export till USA utgör cirka 20 procent av landets totala export, medan USA:s export till Kina utgör cirka 10 procent av USA:s totala export. Det ser på kort sikt ut som Kina kan bli den stora förloraren, vilket investerarna tagit fasta på.

Kategorisnittet för Kinafonder har backat 7 procent den senaste månaden. Simplicity Kina har sjunkit med drygt 12 procent. Fondens största innehav dieselmotortillverkaren Weichai Power har haft en tung månad med ett tapp på 9 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -