Här är årets bästa hedgefonder

Fonder Det är stor spridning i avkastning mellan bästa och sämsta hedgefond – det visar siffror från Placera. De två hedgefonder som har lyckats klart bäst det första halvåret, har båda samma vinnaraktie i portföljen – ett svenskt cancerforskningsbolag.

Det första halvåret har varit avkastningsmässigt tuffare för hedgefonder än fjolåret. Enligt statistik från Hedge Fund Research som beräknar globalt hedgefondsindex har det backat med knappt en procent i år, mätt i amerikanska dollar. Det är ett brett index som innehåller alla typer av investeringsstrategier och risknivå, det finns ett tjugotal olika. Vinnarna hittar vi bland de hedgefonder som specialiserat sig på teknik- och hälsovårdssektorn. De har i genomsnitt avkastat 8 procent.

Den nordiska motsvarigheten NHX Composite index som beräknas av Hedge Nordic har i princip en oförändrad avkastning sedan årsskiftet. Vi hittar de nordiska vinnarna inom aktiehedgefonder och förlorarna är trendföljande hedgefonder - så kallade CTA:s - som i genomsnitt backat med minus 2 procent.

Flera nordiska CTA-hedgefonder har haft en riktigt bra avkastning i juni, men det hjälper inte för att kompensera för februari månads avkastning. Då backade index drygt 5 procent och flera ledande CTA:s tappade betydligt mer än så.

Placera har gjort en djupdykning i Avanzas fondutbud av hedgefonder för att se avkastningen det första halvåret i år. Det skiljer hela 27 procentenheter i avkastning mellan den bästa och den sämsta fonden.

Vinnarlistan innehåller flera olika investeringsstrategier och risknivå. Det finns lång/korta aktiehedgefonder med fokus på globala hälsovårdsbolag och de som begränsar sig till nordiska småbolag i olika sektorer. Det har även letat sig in en CTA-hedgefond på topplistan medan förlorarlistan innehåller flera fonder av det slaget.

Två fonder har lyckats skapa en avkastning på över 13 procent, vilket är en bra prestation. Rhenman Healthcare Equity, en lång/kort aktiefond som investerar i hälsovårdsbolag på global basis, har lyckats bäst med en avkastning på knappt 16 procent. Det är imponerande med tanke på att 2017 utklassade fonden de övriga hedgefonderna med en total avkastning på 36 procent.

Det finns flera faktorer som talat för hälsovårdsbolagen det första halvåret. Oron kring ett eskalerande handelskrig har inte drabbat hälsovårdsbolagen i samma utsträckning som andra sektorer. Och hälsovårdssektorn har även gynnats av den amerikanska skattereformen.

Fonden har 80 procent investerat i amerikanska hälsovårdsbolag och drygt 15 procent i europeiska. De största innehaven är den schweiziska läkemedelsjätten Roche och irländska biomedicinbolaget Horizon Pharma som bland annat utvecklar läkemedel mot autoimmuna sjukdomar som reumatism.

I fonden hittar vi flera bolag som avkastat mer än 100 procent i år. Ett av fondens större innehav, amerikanska Abiomed som bland annat tillverkar världens minsta hjärtpump, har avkastat 116 procent sedan årsskiftet mätt i amerikanska dollar. En annan kursraket i fonden är det svenska cancerforskningsbolaget Oncopeptides som stigit med 158 procent, efter att de släppt positiva studieresultat.

Max Mitteregger som framgångsrikt förvaltar lång/kort hedgefonden Gladiator har lyckats riktigt bra i år. Fonden har en fokuserad portfölj som i huvudsak placerar i Norden och flera av de stora innehaven är svenska bolag. De tre största innehaven som står för knappt en tredjedel av hela fondens värde är svenska bioteknikbolaget Swedish Orphan Biovitrum (Sobi), försvarskoncernen SAAB och Recipharm som tillverkar läkemedel.

Bland årets vinnaraktier i Gladiator hittar vi förutom Sobi-aktien som stigit drygt 80 procent i år, även Oncopeptides. Årets raket uppgång har gjort att Oncopeptides vikt i fonden ökat betydligt och är nu på hela 9 procent.

Värt att notera är att både Gladiator och Rehnman Healthcare Equity redan investerade i Oncopeptides vid bolagets börsintroduktion i februari 2017. Aktien har stigit med hela 340 procent.

Vi hittar två nystartade hedgefonder på vinnarlistan. Adrigo Small & Midcap L/S och Nordic Cross Small Cap Edge R SEK är båda nystartade lång/kort hedgefonder med småbolagsfokus. De har lyckats väl med avkastningen i år.

Överst på förlorarlistan hittar en kvantitativ global makrofond och två CTA-hedgefonder. Sämsta avkastning har Coeli Prognosis Machines. Det är en hedgefond som är aktivt förvaltad med fokus på förändringar i den globala ekonomin. Fonden investerar i tillgångsslagen aktier, räntor, valutor och råvaror över hela världen.

Förvaltningen använder sig av både beprövade finansiella modeller och artificiell intelligens för att identifiera inriktning och tillgångsslag som investerare föredrar när oförutsedda händelser inträffar, exempelvis politiska misstag, kriser eller katastrofer. Fonden har haft det tufft i år och backat nästan 12 procent. Den senaste månaden har fonden förlorat på att asiatiska aktier har avkastat sämre än europeiska aktier.

CTA-hedgefonder följer trender på finansmarknaderna. Och investerar där trenderna är starkast. Det betyder att fonderna köper när marknaden trendar tydligt upp och säljer när trenden är tydligt ner. Oftast fungerar fonderna som bäst när aktiemarknaden eller andra tillgångsslag faller eller stiger kraftigt under en längre period.

CTA-hedgefonderna RPM Galaxy och SEB Asset Selection Opportunities har inte lyckats ta tillbaka det enorma tappet de hade i februari. Båda har nästan backat 12 procent i år.

RPM Galaxy som använder sig av ett mindre antal väletablerade CTA:s och domineras av trendföljande förvaltare, har lyckat ta igen en del av det stora tappet man hade i februari. Som mest var fonden ner minus 20 procent.

De största förlusterna i år har fonden gjort på positioner i aktier (- 9 procent) och metaller på minus 4 procent. Fonden har även negativa avkastning på valutamarknaden under året. Störst positivt bidrag kommer från oljeterminer (+ 5 procent) och räntepositioner, där man haft trenderna med sig.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -