6000 produkter som hotas

Trumptullar Världens börser faller på bred front efter att USA hotar med nya tullar på 6000 kinesiska varor värda 200 miljarder dollar. De nya Trumptullarna kan införas i slutet av augusti eller början av september. Med på listan finns allt från grodlår, frimärken och elektronik.

I förra veckan införde USA 25-procentiga tullar på 818 kinesiska varor. Det sammanlagda värdet på varorna uppgår till 34 miljarder dollar. Inom de kommande två veckorna väntar ytterligare tullar på varor värda 16 miljarder dollar.

Kina svarade omedelbart med samma tullnivå på 545 amerikanska produkter. Värdet på varorna uppgår precis som den amerikanska importen till 34 miljarder dollar.

I går kväll släppte USA en ny lista på 6000 kinesiska varor värda 200 miljarder dollar. Om USA och Kina inte kommer överens kan dessa varor komma att beläggas med en 10-procentig tull.  

De nya Trumptullarna som hotar kommer främst att läggas på elektronikprodukter, delar till maskiner, möbler och bilar. Men bland de 6000 produkterna finns också en hel del mat som fruset griskött, grodlår, vitlök, risvin, hund- och kattmat och piggvar.

Tullarna på 200 miljarder dollar är ännu så länge bara ett utkast. Om de införs kommer de garanterat att innebära högre priser för både amerikanska konsumenter och producenter.  

Enligt UBS Kinaexpert Tao Wang finns det lite som talar för att tullarna inte kommer att införas såvida Kina och USA inte lyckas komma överens innan slutet av augusti.

“Vi förväntar oss att de nya tullarna införs i september eftersom det finns liten anledning att tro att USA kommer att backa när det visat sig att presidentens tuffa hållning ökar hans popularitet och att USA:s ekonomi är fortsatt starkt”, säger hon till Business Insider.

UBS tror att upptrappningen kommer att fortsätta. Kina kommer att svara på USA:s handelsprovokationer med samma mynt så länge det går därefter kommer man att övergå till att införa andra typer av handelshinder för amerikanska företag.

Här är listan med alla varor som hotas av nya sanktioner.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -