Cannabisaktien toppar ägarlista

Börs Här är de utländska aktier som ökat andelen ägare mest i procent det senaste året på Avanza. Överst på listan finns ett kanadensiskt cannabisbolag.

Den aktie som fått flest andel nya ägare är också den som stigit mest det senaste året. Cannabisproducenten Aurora Cannabis aktie har stigit 326 procent under de senaste tolv månaderna.

Jämfört med för ett år sedan har Aurora Cannabis ökat andelen ägare med 41 870 procent. Idag har bolaget 13 850 ägare hos Avanza och är därmed nätbankens mest ägda utländska aktie, före bolag som Amazon, Facebook och Netflix. Näst mest ägd är danska insulinbolaget Novo Nordisk med 10 952 aktieägare. 

Aurora Cannabis värderas till 5,2 miljarder canadensiska dollar (CAD), vilket motsvarar cirka 35 miljarder kronor.

Under de kommande åren spås omsättningen för Aurora Cannabis stiga brant. Omsättningen 2018 väntas bli 59,1 miljoner CAD, jämfört med 18,1 miljoner CAD 2017. För 2019 spås en omsättning på hela 460 miljoner CAD och för 2020, 901 miljoner CAD, enligt 4-traders.

Senaste året har bolaget växt aggressivt genom flera spektakulära uppköp av konkurrenter inför beslutet att Kanada som första stora västland valde att fullt ut legalisera försäljning av cannabis.  

Aktien bevakas av tre analytiker. Två av dessa sätter köp på aktien medan en satt rekommendationen neutral. Den senaste analysen gav rekommendationen köp och gjordes den 29 juni. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 10,67 CAD, enligt Factset. Aktien handlas för närvarande på 9,16 CAD. Uppsidan enligt analytikerna är alltså 14 procent.

Största ägarna i Aurora Cannabis är bolagets ordförande Steve Dobler med 2,41 procent av aktierna. Näst störst är grundare och vd Terry Both med 2 procent av aktierna. En annan stor ägare är Vanguard med 1,82 procent av bolaget. Bolaget har sitt huvudkontor i Vancouver.

Näst flest andel nya ägare har amerikanska Service Now fått. Totalt har andelen nya ägare sett tolv månader bakåt ökat med 3691 procent. Sammantaget har bolaget 1289 ägare hos Avanza. Aktien är upp 71 procent senaste året. Bolaget värderas till 32,7 miljarder amerikanska dollar.

Service Now, med huvudkontor i Santa Clara i Kalifornien, är specialiserade på att digitalisera bolagens interna processer.

Tillväxten är strålande. Under det första kvartalet växte prenumerationsintäkterna med 40 procent jämfört med samma kvartal förra året. Intäktsökningen drevs främst på av stigande abonnemangsförsäljning. Inför nästa kvartal uppger Service Now att omsättningen ska uppgå till mellan 568 – 573 miljoner dollar.

En klar majoritet av de 33 analytiker som bevakar bolaget sätter köp på aktien. Den aggregerade riktkursen är 187 dollar per aktie, vilket är ungefär där aktien handlas idag.

Sammantaget är tolv av de 20 aktier som fått flest nya aktieägare senaste året hos Avanza noterade i USA. Tre av bolagen är noterade i Kanada, ett vardera i Belgien, Tyskland, Frankrike, Norge och Finland. I genomsnitt har de 20 aktierna stigit med 78 procent i värde senaste tolv månaderna. Bara tre av aktierna har backat. Sämst har det gått för norska konglomeratet Orkla, vars aktie backat 16 procent senaste året.

Mest udda av de utländska aktier som har flest ägare hos Avanza är kanadensiska säkerhets- och vapendetektorföretaget Patriot One med strax över 4000 aktieägare. Patriot One Technologies säljer en snabb, flexibel och intelligent vapendetektor. Senaste tolv månaderna är aktien upp 80 procent.

Näst flest ägare har e-handelsjätten Amazon med 6787 ägare hos Avanza. Amazons aktie har stigit 75 procent i år och är nu världens näst största företag mätt i börsvärde.

Bolaget värderas till 844 miljarder dollar. Det innebär att man är knappt 100 miljarder dollar efter världens största företag Apple som värderas till 937 miljarder dollar.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -