Mer optimism, men håll koll på Trumps twitter

Makroveckan En eskalerande handelskonflikt är ett hot mot börsen men fortsatt starka konjunktursignaler och en stundande rapportperiod har gett investerare lite råg i ryggen.

Den svenska julibörsen fick en tung start och backade med 1,5 procent under veckan som gick. På många andra marknader var det mer positiva tongångar i och med fredagens uppgångar. Den positiva veckoavslutningen har dessutom spritt sig till de asiatiska börserna under måndagen och vi kan säkert räkna med en positiv start även i Europa, även om det inte saknas oroshärdar.

Handelskonflikten fortsätter att puttra under ytan i och med att Kina nu infört sina motåtgärder. Nu väntar alla på Donald Trumps motdrag. Bäst att hålla koll på den amerikanska presidentens Twitterflöde.

Dessutom har den brittiska premiärministern Therese May gått på ett riktigt tungt bakslag när Brexit-ministern David Davis, tillsammans med några andra tunga dignitärer, hoppat av hennes kabinett. Med bara nio månader kvar till utträdet ur EU ser det därmed svårt ut för May att klara tidplanen. Det här har redan fått pundet att sjunka tillbaka.

Den svenska kronan går däremot åt andra hållet och har stärkts rejält efter förra veckans riksbanksbesked. Det kan tyckas förvånande sett till att det penningpolitiska beskedet var det väntade, men att Martin Flodén gjorde Henry Ohlssn sällskap bland de som vill höja räntan i närtid fick marknaden att reagera kraftigt. Mycket talar exempelvis nu för att Riksbanken kommer att höja sin styrränta väl före ECB.

I veckan som kommer får vi dessutom se det penningpolitiska protokollet från det mötet samtidigt som SCB släpper inflationssiffrorna för juni under torsdagen. Högre inflation och att någon ytterligare direktionsmedlem börjar luta åt en höjning skulle kunna ge kronan ytterligare fart uppåt.

En förklaring till att börserna visat på mer positiva tongångar, främst i USA, är att rapportperioden nu tar fart. Det minskar fokuset på handelsfrågan. Dessutom finns förväntningar på riktigt hyggliga rapporter eftersom konjunktursignalerna varit fortsatt starka. Inte minst syntes det i fredagens amerikanska sysselsättningssiffror som visade på ytterligare en månad med en uppgång på över 200 000 nya anställda.

Måndag

SEB publicerar sin boprisindikator och vi kan nog vänta oss att den ligger strax över nollan, vilket indikerar stabila eller försiktigt stigande bostadspriser. Investerarförtroendet i EMU-området har nog sjunkit en aning mer än vad som ligger i förväntningarna.

Tisdag

Inflationen i Kina väntas ligga kvar på en låg nivå vilket på sätt och vis underlättar för centralbanken att koncentrerar sig på valutan. Några större kapitalutflöden tycks dock inte ha skett under den senaste tidens yuanförsvagning. En högre inflation i Norge borgar för att Norges bank höjer räntan redan i närtid. En kraftig förstärkning av den norska kronan är väl det som mest talar emot ett sådant scenario.

Onsdag

Prospera publicerar siffror över inflationsförväntningarna på penningmarknaden. Troligen får vi se et litet skutt uppåt vilket ger räntehökarna i riksbanksdirektionen ännu mer råg i ryggen. Bank of Canada väntas höja räntan.

Torsdag

Intressant svensk makrodag md Riksbankens penningpolitiska protokoll samt inflationssiffrorna för juni. Det kan bli ytterligare fart på kronan om fler än Flodén oc Ohlsson går i höjartankar samtidigt som inflationen väntas ticka uppåt och i så fall med ganska bred marginal ligger över inflationsmålet. Även den amerikanska inflationen väntas fortsätta uppåt.

Fredag

I dessa dagar av ett potentiellt eskalerande handelskrig är det givetvis högintressant med kinesiska handelsbalanssiffror. Fortsatt hög importtillväxt kan visserligen vara lite lugnande men det kinesiska handelsöverskottet är fortfarande massivt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -