Belgiens nästa vinnaraktier

Börs Under tisdagen spelar Belgien semifinal i fotbolls-VM. För belgiska aktier har det inte gått lika bra i år. Indexet Bel 20 har backat 4,6 procent. Det finns dock många undantag, främst biotechbolag.

BEL 20 Index består av de 20 största belgiska aktierna på Brysselbörsen. Överst på listan över analytikernas belgiska favoritaktier finns biotechbolaget Argenx. Sju av åtta analytiker rekommenderar köp i aktien som är noterad i både Belgien och USA. Argenx utvecklar antikroppsbehandlingar för att lindra symtomen eller läka autoimmuna sjukdomar och cancer.  

Bolagets aktiekurs är upp 317 procent under de senaste tolv månaderna. Argenx har ett marknadsvärde på 2,4 miljarder euro. Den genomsnittliga riktkursen bland analytikerna som följer bolaget är 86,5 euro. Ett av världens största fondbolag Fidelity är största ägare i Argenx med 10 procent av aktierna.

Näst mest köprekommenderade belgiska aktien är världens största bryggeri Anheuser-Busch InBev. 27 av de 33 analytiker som bevakar bolaget sätter köp på aktien.

Belgisk-brasilianska Anheuser-Busch InBev har ett marknadsvärde på 180 miljarder euro. Bolaget har huvudkontor i belgiska Leuven.

Anheuser-Busch InBev kontrollerar runt 30 procent av världens ölförsäljning. Totalt har bolaget runt 500 ölmärken och över 200 000 anställda i fler än 50 länder. Aktien är primärlistad i Belgien och sekundärnoterat i USA. I år spås omsättningen stiga med knappt 2 procent jämfört med 2017. Omsättningen för bryggerier brukar stiga extra mycket under år då fotbolls-VM spelas.

Den genomsnittliga riktkursenbland analytikerna som bevakar bolaget ligger på 124 euro per aktier. Idag handlas Inbev till strax över 88 euro. En av de största ägarna i Inbev är norska oljefonden med 1,36 procent av aktierna.

Tredje mest rekommenderade aktien i indexet Bel 20 är biotechbolaget Galapagos. Tolv av de 15 analytiker som bevakar bolaget sätter köp på aktien. Galapagos värderas till 4,2 miljarder euro. Senaste året är aktien upp 23 procent.

Galapagos sysslar med att utveckla behandlingar för cystisk fibros, inflammationssjukdomar, fibros och artros. Bolaget har ett antal studier pågående i både fas 1, 2, och 3. Genomsnittliga riktkursen ligger på 104 euro per aktie.

Populära batteriåtervinningsaktien Umicores aktie har stigit 24 procent i år. Nio av de 18 analytiker som bevakar Umicore sätter köp på aktien.

Det som talar för Umocores tillväxt på lång sikt är den kraftiga ökningen av antalet elbilar. Vid utgången av år 2025 väntas var sjätte bil drivas med el. Antalet elfordon kan då globalt överstiga 16,5 miljoner. Umicore äger en av de mest effektiva processerna för att återvinna litiumjon-batterier i Europa.

Umicore värderas till 12 miljarder euro. Den genomsnittliga riktkursen är 49,3 euro per aktie, vilket alltså är ungefär där aktien handlas idag.

Minst populära bland de 20 mest omsatta belgiska aktierna är marin- och muddringsbolaget Ackermans & van Haaren, livsmedelskoncernen Etablissementen Franz Colruyt och investmentbolaget Sofina. Ingen av de analytiker som bevakar dessa aktier har valt att sätta köp.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -