Tullkriget: Det här vet vi just nu

Trumptullar Sedan i morse svensk tid gäller 25-procentiga Trumptullar på 818 kinesiska varor som importeras till USA. Sammanlagda värdet uppgår till 34 miljarder dollar. Kina svarar med tullar på 545 amerikanska varor.

Främst är det teknikprodukter som vidareförädlas i USA som nu beläggs med amerikanska tullar. Det handlar i första hand om komponenter till flyg- och bilindustrin. Däremot är färdigmonterade produkter som mobiler och bildskärmar undantagna.

Kina har meddelat att man svarar med ”nödvändiga motmedel” och att USA nu startat ”det största handelskriget i världshistorien.”

Enligt China Daily har Kina en lista med 545 amerikanska produkter som man nu belägger med tull. Totalt sett ska handelsvolymen uppgå till 34 miljarder dollar. Här är hela listan med drabbade produkter.

På listan finns i första hand amerikanska jordbruksprodukter som sojabönor, griskött. Kina kommer även att lägga importtullar på amerikanska bilar och på amerikansk olja. Intressant är att kinesiska importtullar på amerikanska bilar slår hårdast mot de tyska biltillverkarna BMW och Daimler, vars amerikanska bilfabriker i huvudsak exporterar till Kina.

Ett mer subtilt sätt som Kina brukar använda vid handelskonflikter är att svara med krångligare byråkrati för att på så vis försvåra för företag som verkar i landet eller exporterar till Kina.

Eftersom Kina nu valt att svara på de amerikanska importtullarna har Trump hotat att i sin tur svara med hämndtullar på varor med ett sammanlagt värde på upp till 200 miljarder dollar.

I första hand är dock nästa steg från USA:s sida att Trump lovat att höja handelsvolymen som drabbas av tullar med ytterligare 16 miljarder dollar om man inte kommit överens innan mitten av juli.

Tullarna motiveras dels av USA:s stora bytesbalansunderskott gentemot Kina och dels att Kina uppges stjäla amerikansk högteknologi. Enligt Trump har USA ett bytesbalansunderskott gentemot Kina på 800 miljarder dollar.

Rädslan växer nu för att handelskonflikten mellan Kina och USA ska växa till ett större handelskrig.

Internationella Valutafonden, IMF, ser ännu inte att handelsvolymen som hittills drabbas av Trumptullar innebär någon fara för världsekonomin. Problemet är snarare den osäkerhet som de olika tullbeskeden innebär och naturligtvis att konflikten eskalerar.

Frågan är hur långt Trump vågar gå när det gäller Kina. Ett handelskrig skulle inte bara drabba kinesiska företag utan även amerikanska konsumenter. Ett företag som lågpriskedjan Walmart bygger en stor del av sina framgångar på lågprisprodukter från Kina. Stiger priserna snabbt i USA kan det slå tillbaka mot presidenten.

Förutom handelskonflikten med Kina har Trump inför tullar på stål och aluminium mot EU, Kanada och Mexiko. Mexiko, Kanada och EU har svarat med mottullar på i första hand produkter som producerat i stater med många trumpväljare.

Det finns många kritiker mot tullarna inom Trumps eget republikanska parti. De ser tullarna som dolda skatter. En stor del av Trumps skattereform riskerar att gå om intet genom tullarna.

Juridiskt sett är Trumps handelspolitik problematisk och frågan är om Trumptullarna är lagliga ligger på WTO:s bord just nu. Trump å sin sida har hotat med att helt och hållet lämna WTO.

Läs mer: Produkterna med Trumptullar
 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -