Här är årets vinnarfonder

Fonder Sverigefonderna har stigit med drygt 3 procent i genomsnitt. Men den som placerat i fonder utanför Sverige har lyckats bättre. En globalindexfond har avkastat runt 8 procent, mätt i svenska kronor. Placera har listat fondvinnarna.

De amerikanska börserna har fortsatt att stiga efter fjolårets starka uppgång. Mycket är drivet av de stora teknikbolagen som fortsätter att skjuta i höjden. USA-index har avkastat knappt 12 procent i år, endast slaget av teknikfonder som har en uppgång på över 18 procent.

Tillväxtmarknaderna har haft en lugnare utveckling i år. Året inleddes starkt det första kvartalet, sedan har det blivit grus i maskineriet. En kombination av en allt starkare dollar, amerikanska räntehöjningar och i vissa fall en för hög skuldsättning har gjort att investerarna sålt av tillväxtmarknadsfonder.

Men just den allt starkare amerikanska dollarn har räddat avkastningen för utländska investeringar. Sedan årsskiftet har kronan sjunkit med runt nio procent mot den amerikanska dollarn. Vid årsskiftet kostade en amerikansk dollar 8,17 kr mot närmare 9 kr i slutet på juni. Fallet mot euron är inte lika dramatisk. Här har kronan tappt runt sex procent.

Placera har listat det senaste halvårets vinnare och förlorare utifrån Avanzas fondutbud. Det skiljer drygt 54 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden.

Hela sju av tio fonder på vinnarlistan är teknikfonder eller någon form av Nordamerikafond. De resterande fonderna har fokus på investeringar i Mellanöstern och vi hittar en småbolagsfond som investerar i läkemedelsbolag.

Tre av de fem fonder med högst avkastning i år investerar i huvudsak i teknikbolag. Bäst avkastning har GAM Star Technology A USD med en drygt 30-procentig uppgång i år. Fonden investerar med tyngdpunkt i amerikanska teknikbolag. Hela 75 procent placeras där. Näst största marknad är kinesiska teknikbolag på knappt 10 procent.

Fondens två största innehav är Microsoft och Alphabet. Men det är fondens tredje största innehav Seagate Technologies som sticker ut med en 50-procentig avkastning i år.

Teknikfonden BGF World Technology har placerat sig på en fjärdeplats. Fonden har en relativt ny förvaltare i Tony Kim, som tog över förvaltningsansvaret i mars i fjol. Vi hittar de amerikanska teknikjättarna Alphabet och Microsoft bland fondens största innehav.

I år har fonden lyckats pricka in hela tre aktier som avkastat runt 100 procent, vilket är en riktigt bra prestation. Årets bästa aktie är amerikanska streamingbolaget Netflix som även är bästa bolag i å rpå S&P 500-index. Avkastningen är på 104 procent. Kinesiska Momo har stigit 101 procent följt av amerikanska Okta med 96 procent.

På andra och tredje plats hittar vi två olika USA-fonder. Morgan Stanley INVF US Growth är en aktivt förvaltad USA-fond med fokus på tillväxtbolag. Drygt halva fonden består av teknikbolag med ett tydligt storbolagsfokus. Mer än 80 procent är placerade i amerikanska storbolag.

Fondens tre största innehav är det Kalifornienbaserade molntjänstbolaget Veeva Systmes, Twitter och Facebook. Veeva-aktien, fondens största innehav, har en avkastning på drygt 40 procent sedan årsskiftet. Twitter sticker ut med en 83-procentig uppgång.

SEB Nordamerika Småbolag är en av två uttalade småbolagsfonder på topplistan. Fonden har ett riktigt småbolagsfokus hela 75 procent av fondens tillgångar är investerade där. Totalt är fonden ivnesterad i knappt 100 bolag och även här är tekniksektorn dominerande på 38 procent.

Bästa aktier i fonden är hälsovårdsbolaget Tabula Rasa Healthcare med en avkastning på hela 137 procent, följt av Caravan, en e-handelsplattform för bilförsäljning som stigit 117 procent.

Vi hittar den nordiska fondförvaltaren C Worldwide på femteplatsen med C Worldwides Medical Small & Mid cap. Störst bidrag till avkastning står det svenska cancerforskningsbolaget Oncopeptides för som stigit hela 120 procent i år. Det är fondens största tredje innehav på knappt 4 procent.

Vi hittar även den populära fonden Swedbank Robur Ny teknik på topplistan.

Förlorarlistan har en klar lutning åt tillväxtmarknadsfonder. Bottenlistan innehåller en spridd skur av länderfonder på tillväxtmarknaderna. Vi hittar bland annat fyra Turkietfonder, fyra Brasilienfonder och en bred latinamerikafond.

Sämst avkastning av Turkietfonderna har Turkisfunds Equities. Snittet för kategorin turkietfonder är en nedgång på minus 23 procent. Investerarna har flytt Istanbulbörsen efter en stor politisk turbulens och presidentval. Den turkiska valutan har tappat rejält mot den amerikanska dollarn. Landet är även en stor nettoimportör av olja, vilket inte gynnat varken valutan eller börsen.

Turkisfunds Equities-fondens två största innehav är bankerna Turkiye Garanti Bankasi och Akbank. Båda aktierna har tappat mellan 17 och 25 procent i värde på Istanbul-börsen. Men klart sämst utveckling har petrokemibolaget Petkim Petrokimya med en nedgång på minus 34 procent. Lägg till att den turkiska valutan har varit it fritt fall mot den amerikanska dollarn med ett tapp på runt 25 procent så är det allt annat än muntert att vara utländsk investerare.

Latinamerika har som region haft det riktigt tungt. Investerarna har flytt argentinska tillgångar. Regionens största börs, den brasilianska, har bara backat 4 procent i lokal valuta. Men den brasilianska valutan real har tappt betydligt i värde mot den amerikanska dollarn sedan årsskiftet. Det är en dålig kombination som gjort att vi hittar Handelsbanken Brasilienfond på förlorarlistan med en avkastning på minus 17 procent.

Fonden är aktivt förvaltad och investerar i huvudsak i små- och medelstora brasilianska bolag. Det har inte varit någon vinnande strategi i år då fonden avkastat sämre än Morningstars kategorisnitt för Brasilienfonder som är på minus 14 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -