Snart omöjligt att höja räntan

Makro Tisdagens penningpolitiska besked från Riksbanken var ungefär som väntat men bidrog ändå till en rejäl förstärkning av kronan. Att flera direktionsledamöter nu vill se höjningar i närtid bidrar till detta.

Tisdagens penningpolitiska besked följde ungefär de väntade ramarna. En första räntehöjning är fortfarande aktuell mot slutet av detta år men att banken gjorde en poäng av att man då påbörjar långsamma höjningar antyder att den första räntehöjningen kan bli mindre än de sedvanliga 0,25 procentenheterna. Räntehöjningar sker därefter i långsam takt och det är först någon gång sommaren 2019 som reporäntan åter orkar över nollan.

Banken fortsätter dessutom att återinvestera förfall och kupongbetalningar från den obligationsportfölj som uppgår till smått osannolika 330 miljarder kronor.

Lite, eller kanske till och med mycket, överraskande var att Riksbanken dessutom valde att förlänga sitt tidigare mandat som underlättar snabb valutaintervention. Inte minst som man samtidigt konstaterar att kronkursen varit överraskande svag under senare tid.

Den svaga kronan bidrar, tillsammans med högre energipriser, till att inflationsprognoserna för både 2018 och 2019 justeras upp och att den underliggande inflationen (KPIF) därmed ligger över inflationsmålet på 2,0 procent under större delen av denna period. KPIF-inflationen väntas toppa kring 2,5 procent i januari 2019.

Däremot är bankens ekonomer i sedvanlig ordning försiktiga generaler och skruvar ner inflationsprognosen för 2020 till 1,9 procent.

Två av ledamöterna i den sex personer starka direktionen valde att reservera sig mot det penningpolitiska beskedet. Martin Flodén ville se en räntehöjning på 0,25 procentenheter i september eller oktober medan Henry Ohlsson förordade en räntehöjning redan vid detta möte med hänvisning till den starka ekonomiska utvecklingen. Dessutom valde bägge två att vända sig mot beslutet att förlänga mandatet för snabba valutainterventioner.

Att det numera är två ledamöter som vill se en höjning i närtid torde dessutom vara den stora förklaringen till att den svenska kronan ändå stärktes kraftigt efter att det penningpolitiska beskedet hade publicerats. Euro/sek-kursen som inledde dagen på 10,43 kronor handlades en knapp timme efter beskedet kring 10,34 och mot dollarn var motsvarande rörelse från 8,97 till 8,86. En kronförstärkning som måste betraktas som stor mot bakgrunden av att beskeden var de väntade och att den största överraskningen var att mandatet för valutainterventioner förlängdes. Det senare måste ju ändå betraktas som ett mjukt penningpolitiskt besked.

Vår största invändning mot Riksbankens prognoser och besked är - förutom den sedvanliga reservationen att de borde höjt ränta redan för minst ett år sedan – att banken tenderar att vara lite för optimistisk kring den ekonomiska utvecklingen. Vi på Placera tror att risken är förhållandevis stor för en tydligare uppbromsning av tillväxten under senare delen av 2018 och under 2019. Handelskonflikterna i världen samt oro kring både Brexit och italiensk politik riskerar att dämpa den internationella tillväxten samtidigt som svensk bostads- och byggmarknad fortsatt visar tecken på att vackla.

Det skulle därför inte förvåna om vi är i ett betydligt mindre gynnsamt ekonomiskt läge när Riksbanken, enligt prognoserna, är beredda på att skrida till verket. Mycket talar i ett sådant läge för en synnerligen sencyklisk räntehöjning eller att den blir i stort sett omöjlig att genomföra.    

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -