Årets bästa Sverigefonder

Fondkommentar Avkastningen det första halvåret för Sverigefonder är på plus, trots ökad handelsoro. Men flera populära Sverigefonder har haft det kämpigt. Placera har listat vinnare och förlorarna.

Det breda SIX Return Index som omfattar Stockholmsbörsens alla bolag, stängde upp 4,1 procent inklusive utdelningar det först halvåret. Det är knappt 2 procentenheter bättre än det smalare OMXS30 index som endast omfattar de 30 mest omsatta och största bolagen på Stockholmsbörsen.

Stockholmsbörsen har inte hängt med uppgångarna globalt där aktieindex stängde på en 9 procentig uppgång. Mycket av den globala uppgången förklaras av stärkt amerikansk dollar mot den svenska kronan med drygt 9 procent. Drygt 50 procent av globalt aktieindex utgörs av just amerikanska bolag.

Första halvårets uppgång på 4,1 procent motsvarar ungefär utdelningen på Stockholmsbörsen. Räknas utdelningen bort är uppgången under en procent. Vinnarna på Stockholmsbörsen hittar vi bland de små- och medelstora bolagen. Av de nio bolag som lyckats dubbla aktiekursen i år på Stockholmsbörsen är alla små- eller medelstora bolag.

Morningstars kategorisnitt Sverige små- och medelstora bolagsfonder som innehåller 37 fonder, har avkastat drygt 7 procent i genomsnitt. Kategorisnittet för Sverigefonder som innehåller 97 fonder med fokus på storbolag, har avkastat lite sämre än breda aktieindex på 3,4 procent.

Placera har listat de bästa Sverigefonderna och de sämsta från Avanzas fondutbud - totalt handlar det om drygt 100 fonder, ett riktigt getingbo. Det skiljer hela 20 procentenheter mellan den sämsta och den bästa fonden, vilket är mycket på den relativt korta tidsperioden.

Vinnarlistans tio platser innehåller som förväntat en övervikt mot Sverigefonder med inriktning på små- och medelstora bolag. Hela nio av tio fonder hör hemma där. Det är vice versa på förlorarlistan..

Årets bästa Sverigefond är Cliens Småbolag A, som har avkastat drygt 14 procent. Fonden är aktivt förvaltad och förvaltaren Carl Sundblad investerar i små- och medelstora bolag i Norden med tonvikt på Sverige. Vinnarfonden tar hänsyn till ansvarsfulla investeringar vilket har betalat sig.

Fonden ligger tung i industribolag vilket utgör drygt en tredjedel av fondens värde. Investeringen sker i ett koncentrerat antal aktier, totalt 34 stycken. Till fondens bästa bidragsgivare i år hittar vi två industribolag med stora uppgångar i ryggen: Absolent Group på 67 procent och Beijer Ref med 56 procent.

Fonden har även fått betydande bidrag från medicinteknikbolaget Sectra och den norska hållbarhetstillverkaren Tomra Systems. Uppgången i fondens bolag är bred, bara nio av fondens 34 innehav har avkastat mindre än Stockholmsbörsen.

På plats två och tre hittar vi två fonder från Öhman Fonder. Bäst av deras fonder är Öhman Småbolagsfond följt av Öhman Sweden Micro Cap. Båda fonderna förvaltas aktivt sedan 20 år av den erfarne förvaltaren Stefan Kopperud.

Fonderna har mellan 50–60 innehav vardera och omsättningshastigheten är låg. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig, runt en tredjedel av aktierna byts ut varje år, vilket har varit en vinnande strategi under året.

Bland vinnaraktierna hittar vi tre riktiga raketer. Medicinteknikbolaget Elekta, specialläkemedelsbolaget Sobi och Beijer Ref är vinnaraktierna i båda fonderna. Elekta har startat året urstark med en uppgång på 68 procent, senast aktien hade en liknande kursuppgång var precis efter finanskrisen 2009.

Den enda fond på vinnarlistan som inte är klassad som en Sverigefond små- och medelstora, är Handelsbanken Sverige Selektiv. Det är en aktivt förvaltad fond som investerar i en koncentrerad portfölj på mellan 16–25 bolag. Bolagen ska ha stark balansräkning och en stabil vinstutveckling. Fonden har en jämn fördelning mellan olika storlekar på bolagen, totalt är knappt 40 procent investerat i storbolag. 29 procent ligger i medelstora bolag och resterande i småbolag.

Teknikbolag är årets vinnare i fonden. Svenska IAR Systems och danska SimCorp med uppgångar på 49 procent respektive 48 procent har avkastat bäst. Av fondens storbolagsinnehav sticker Hexagon och Assa Abloy ut. De har lyckats avkasta 23 respektive 14 procent klart mer än Stockholmsbörsen genomsnitt.

På förlorarlistan hittar vi hela åtta fonder som inte lyckats komma upp till positiv avkastning. Fonderna på förlorarlistan har uteslutande storbolagsfokus.

Den fond som har haft sämst utveckling är Cicero Fokus som backat drygt 5 procent. Det är en aktivt förvaltad fond med inriktning mot stabila kvalitetsbolag med god avkastning. Fonden innehåller 23 innehav och bland de största förlorarna hittar vi vitvarutillverkaren Electrolux (– 21 procent) och industrikonglomeratet ABB, som backat 15 procent.

Även Ålandsbanken Sverige Aktie har levererat negativ avkastning. Tidigare ansvarige förvaltare Albert Häggström har i början på året fått lämna över fondens förvaltning till Lars Söderfjell. Det är en koncentrerad och aktivt förvaltad aktiefond som investerar i stora och medelstora svenska bolag. Fonden är koncentrerad och består 35 innehav.

Lars Söderfjell kan inte lastat för den svaga avkastningen. Två av fonden sämsta bidragsgivare, Fingerprint Cards och Acarix, är aktier han fått ärva av den tidigare förvaltaren. Både innehaven har backat runt 50 procent i år.

Förlorarlistan innehåller tre privatspararfavoriter. Spiltan Aktiefond Investmentbolag som är en passivt förvaltad fond och haft tidigare stora framgångar med hög avkastning, har i år kört in i väggen. Fonden har backat knappt 4 procent. Fondens stora innehav Investor och Industrivärden som tillsammans utgör halva fondens värde, har haft det kämpigt i år och båda har backat utdelning oräknat.

De aktivt förvaltade Carnegie Sverigefond och Didner & Gerge Aktiefond som historiskt haft en bra avkastning, har i år haft en tuff start. Carnegie Sverigefond som letar investeringar bland värdebolag har haft en svag utveckling bland de fem största innehaven. Det är bara Atlas Copco som haft en högre avkastning än det breda SIX Return index.

Det är liknande för Didner & Gerge. Fondens två största innehav är Nordea och Danske Bank där båda aktierna har minusavkastning i år.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook och på Twitter @placerase

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -