Vilda spekulationer om minimal räntehöjning

Börs De internationella handelsfrågorna fortsätter att dämpa riskviljan hos placerare världen över. Fortsatt stark global konjunktur skulle möjligen kunna få det att vända under en vecka där även Riksbanken äntrar scenen.

Efter en stark avslutning lyckades den svenska börsen mäkta med en uppgång på 0,3 procent under veckan som gick. På de flesta andra börser var det segare och i USA backade börsen med 1,3 procent och motsvarande nedgång rapporterades även för genomsnittsbörsen i EMU-området.

Att börserna ändå piggnade till mot slutet av veckan berodde dels på en mer försonlig ton av Donald Trump gällande teknikexporten till Kina, dels på att EU-toppmötet nådde vissa framgångar kring migrationsfrågan och att en allvarligare tysk regeringskris därmed ser ut att kunna undvikas. Konjunktursignalerna har dessutom varit fortsatt hyggliga.

Det gäller nog dessutom att konjunkturen fortsätter att utvecklas väl för att riskaptiten ska ha en chans att återvända på lite bredare front. Därför blir både måndagens inköpschefsindex för industrin och onsdagens/torsdagens inköpschefsindex för tjänstesektorn viktiga värdemätare på läget i global ekonomi. Med osäkra handelsfrågor hängande över oss är det allt viktigare att grundtillväxten trots allt finna där.

Noterbart är att den kinesiska yuanen fortsätter att försvagas mot den amerikanska dollarn men analytikerna är lie oense om det är ett led i handelskriget från den kinesiska ledningens sida eller om det är marknadsaktörerna som sätter press på valutan till följd av handelskriget.

På tisdag lämnar Riksbanken räntebesked och den stora frågan är om banken håller fast vid en räntehöjning i år och hur stor kan den i så fall bli? Analytikerna har börjat spekulera allt vildare kring att en eventuell räntehöjning trots allt kan bli aktuell men att det röra sig om betydligt mindre höjning än de sedvanliga 0,25 procentenheterna. En planerad höjning senare i år på 0,10 procentenheter finns i korten.

Fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror lär också spela en avgörande roll för börshumöret. Fortsatt stark arbetsmarknad med måttliga löneökningar - som ligger i förväntningarna – skulle kunna ge riskaptiten en skjuts. Samtidigt har inflationstrycket stigit och ett högt löneutfall skulle kunna bidra till att ränteoron återvänder.

Måndag

Inköpscheferna i industrin visar juni-korten. Viktigt för börshumöret att indexen hålls uppe på hyggliga nivåer och inte visar tydliga tecken på att dämpas i takt med att handelskonflikten accentueras. Det amerikanska indexet väntas landa allra högst.

Tisdag

Riksbanken lämnar räntebesked och väntas hålla styrräntan kvar på -0,50 procent. Det största intresset riktas därför på bankens räntebana och en inflation runt målet på 2 procent gör att de troligen kan hålla fast vid en första räntehöjning mot slutet av detta år. Ett sådan besked kan ge den svenska kronan en rejäl skjuts uppåt.  

Onsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa sina kort. Det har kommit en del positiva överraskningar från tjänstesidan under senare tid och förhoppningsvis ska det visa sig även i inköpschefsindexen för juni. Det skulle kunna ge riskviljan lite skjuts om tjänstesektorn fortsätter att hålla emot. USA-börsen håller stängt och därför redovisas det viktiga amerikanska indexet först under torsdagen.

Torsdag

Siffror över svensk industriproduktion och orderingång till industrin var överraskande svaga i april. Nu kan vi få se en rejäl rekyl uppåt, och om inte så är det kanske dags att börja bekymra sig lite över styrkan i den svenska industrikonjunkturen. Den amerikanska centralbanken publicerar penningpolitiskt protokoll och det kanske mest intressanta, förutom själva räntediskussionen, är hur de enskilda ledamöterna ser på de penningpolitiska konsekvenserna av ett eventuellt handelskrig.

Fredag

Nu har ränteoron lagt sig rejält och den amerikanska tioårsräntan ligger klart under den viktiga 3-procentsnivån. Ränteoron har dock potential att återvända och ett högt amerikanskt löneutfall i juni skulle kunna ge finansmarknaden lite skrämselhicka. Väntat är däremot en fortsatt stark arbetsmarknad med måttliga löneökningar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -