Dags att sänka portföljrisken

Teknisk analys Investtechs analytiker Adrian Axelsson har en avvaktande inställning till Stockholmsbörsen. Men en aktie är det mer bråttom att sälja.

OMXSPI

Stockholmsbörsen ligger i en närmast horisontell trendkanal på medellång sikt, där trendgolv och trendtak finns runt de indikerat starka stöd- och motståndsnivåerna vid 546 respektive 600 punkter. En horisontell trend indikerar påtaglig osäkerhet kring den kommande kursutvecklingen och hög volatilitet är typiskt för denna typ av trend.

Trendbilden tillsammans med säsongsvariationer för index senaste tio åren indikerar att osäkerheten och volatiliteten kan fortsätta under en tid framöver och att det kan vara en god idé att hålla ned portföljrisken.

Den tidigare stödnivån vid 570 har passerats. Investtechs kortsiktiga hausseindex och lågt RSI-värde antyder att pessimen är stark på kort sikt vilket kan leda till ytterligare nedgång, i första skedet till det indikerat starka stödet vid 546 punkter.

Investtechs Insiderbarometer visar en hög köpandel bland insiders, vilket indikerar att de generellt anser deras bolag är köpvärda baserat på fundamentala anledningar.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt.

Atlas Copco

Atlas Copco A har brutit en stigande trendkanal på medellång sikt vilket enligt Investtechs statistik signalerar svagare stigningstakt då dessa aktier i genomsnitt avkastat i linje med index på tre månaders sikt, mot cirka 1,9 procentenheters meravkastning för aktier i stigande trendkanaler på de nordiska börserna.

Kursen har närmat sig potentiella stöd från flera bottnar runt 250 kronor som kan begränsa nedsidan. En slutkurs under 248 skulle emellertid indikera att det skett ett mer etablerat negativt skifte i hur investerare bedömer bolagets ekonomiska utsikter.

Insiderhandeln är maximalt negativ enligt Investtechs Insiderbarometer. Detta efter att flera försäljningar rapporterats under maj och juni.

Investtechs rekommendation: Neutral.

Electrolux B

Electrolux B ligger i en brant fallande trendkanal på medellång sikt vilket innebär att säljare under en längre tid tvingats gå ned i pris för att kunna bli av med sina aktier. Kursen har emellertid närmat sig ett långsiktigt stöd runt 194 kronor. Här har kursen vänt upp tidigare vilket indikerar att det kan finnas investerare som anser att aktien fallit för mycket och är beredda att köpa på dessa nivåer.

Än så länge bedömer vi att utsikten för en positiv vändning är svag. Den fallande trendkanalen stärks kortsiktigt av lågt RSI – indikerat svagt momentum – och negativ volymbalans.

En slutkurs uner det långsiktiga stödet skulle vara ytterligare en negativ signal. Handelsvolymen är därefter låg vilket i teorin underlättar för ytterligare nedgång till stödet vid 160 kronor.

Investtechs rekommendation: Svagt sälj.

Alimak

Alimak Group ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt vilket enligt Investtechs forskning signalerar underavkastning mot börsen under kommande månader. Kursen ligger strax under ett horisontellt motstånd vid 137 kronor som kombineras med hög handelsvolym och motståndet anses därmed vara starkt.

Närheten till taket i trendknanalen indikerar att nedsidan är stor ifrån dagens nivå och att dagens kurs kan vara en bra utgångskurs med avseende på risk reward.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

SKRIBENT: Adrian Axelsson, analytiker Investtech

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -