Åldringen lämnar USA-index

Marknad En epok går i graven när den sista originalmedlemmen lämnar Dow Jones Industrial Average Index.

Indexet grundades redan 1896 och är Amerikas näst äldsta aktieindex. Ett år tidigare 1895, hade finanstidningen Wall Street Journal och informationsföretaget Dow Jones med grundaren Charles Dow skapat Dow Jones Transportation Index.

Men Dow Jones Industrial Average Indexet är ett av världens mest refererade index och det anses var en bättre värdemätare på den amerikanska ekonomin. Nu lämnar åldringen General Electric indexet och ersätts av apotekskedjan Walgreen.

Indexet beräknas första gången den 26 maj 1896 med indexvärdet 62,8. Sedan starten har det stigit till indexvärdet 24 523, vilket motsvarar en uppgång på 390 gånger pengarna.

Vid starten innehöll index endast 12 industribolag. 1928 utökades antal bolag och indexet omfattade då 30 aktier, vilket är det antal som gäller även idag.

Mycket har hänt på resans gång. Från början bestod indexet av tunga industribolag. Idag innehåller det finansbolag, hälsovårdsbolag och inte minst teknikdrakar. Apple som numera är väldens största bolag gjorde sin entré först den 19 mars 2015.

Trots den långa historiken har det bara gjorts 60 ändringar genom åren. Det motsvarar ungefär en ändring vartannat år.

Huvuddelen av ursprungsbolagen har lämnat indexet på grund av uppköp och uppdelning av bolagen i mindre delar. Att bolagen har blivit för stora och därmed för dominanta inom indexet har varit en vanlig anledning till att bolaget fått lämna. I det fallen har den amerikanska staten stått för uppdelningen och inte bolagets aktieägare.

Det finns ett antal sådana exempel: North American Company, Standard Oil, American Tobacco Company och American Telephone & Telegraph Company. Telekombolaget Verizon som Ericssons före detta VD Hans Vestberg blir snart VD för, ingår i Dow Jones Industrial Average och är just är en kvarleva från AT&T uppdelningen 1984.

På tisdagen sker nästa bolagsbyte. Nu lämnar General Electric (GE) indexet efter lång och trogen tjänst. Det är det enda bolaget som var kvar sedan starten 1896.

GE grundades redan 1878 av vetenskapsmannen Thomas Edison. Bolaget var en pionjär inom kraftgenerering och radio. Det växte vidare till ett konglomerat innehållande belysning, loktillverkning, vitvaror, turbintillverkning och datorer. Under 1960-talet var det världens åttonde största datorföretag.

Mycket har hänt och i dag kommer stora delar av intäkterna från GE Capital som arbetar med finansiering.

Så sent som 2009 var GE världens nästa största bolag mätt i marknadsvärde. Men nu har tiden hunnit ifatt bolag och det ska ersättas med apotekskedjan Walgreens – och ännu ett industribolag försvinner från indexet.

Exxon Mobil tar över som äldste i Dow Jones Industrial Average Index. Bolaget härstammar från John D. Rockefellers monopolbolag Standard Oil, som amerikanska myndigheter delade upp 1911 i 37 mindre bolag. Exxon Mobil har varit med i indexet sedan 1928 och först under namnet Standar Oil of New Jersey.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -