”Kina har svart bälte i byråkrati”

Handelskriget 6 juli inför USA strafftullar på kinesiska varor för 50 miljarder dollar. USA hotar dessutom att införa tullar på ytterligare 200 miljarder dollar. Blir det handelskrig kommer Kina i första hand att svara med krångligare byråkrati.

”Kina har svart bälte i byråkrati”, säger Kinarådgivaren och vice ordförande i Sweden-China Trade Council Frédéric Cho.

Hittills har Kinas svar på retoriken från USA varit att man ska ge igen med samma medel. Det är dock troligare att Kina svarar med att göra det besvärligare för amerikanska företag i Kina än att landet svarar med tullar.

”Under de senaste tio åren har Kina blivit betydligt starkare. De kommer absolut att svara på Trumps tullar. Det kan komma att bli svårare för amerikanska företag att verka i Kina”, säger Frédéric Cho, efter ett seminarium hos Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS).



Frédéric Cho.

Om en eventuell handelskonflikt bryter ut kommer det i slutändan att drabba alla.

”Ett handelskrig drabbar inte bara kinesiska företag. En stor del av exporten från Kina går från amerikanska företag i Kina till USA. Börjar det svida för amerikanska konsumenter kan det slå tillbaka mot Trump.”

”Kina är inlemmat i den globala ekonomin på ett annat sätt än tidigare. Kina är världens största handelsnation och kommer att drabbas av ett handelskrig. Trots det är Kina idag mindre beroende av export än för tio år sedan.”

Blir det handelskrig kommer kinesiska centralbanken att förbereda olika typer av stimulansåtgärder.

”Om handelskriget skulle leda till ökad arbetslöshet kan det i förlängningen påverka den politiska stabiliteten i landet och det vill man motverka genom centralbanksstimulanser.”

Många spekulerar i att Kina kan komma att sälja av sina stora tillgångar av amerikanska statspapper. Det tror inte Frédéric Cho att man kommer att göra i första taget.

”Varför skulle de vilja skjuta sig i alla fötter samtidigt? Det är väldigt osannolikt. Då ska man ha betat av många andra alternativ innan. De tjänar inte på att allt kraschar. Kina har under våren till och med köpt på sig mer amerikanska statspapper.”

De senaste två tre åren har den kinesiska regeringen arbetat på att få bort excesserna i ekonomin.

”Kina höll på att göra galna investeringar som att köpa engelska fotbollslag, golfklubbar, hotellinvesteringar som Waldorf Astoria samt investeringar i vingårdar. Man höll på att göra samma ödesdigra misstag som Japan gjorde för några decennier sedan. Sedan november 2016 fokuserar Kina på utländska förvärv som gynnar landets industripolitik.”

Kina har behov av spetsteknologi och ett sätt att få detta är att investera utomlands. 2017 investerade Kina 35 miljarder euro i europeiska företag medan europeiska företag investerade 8 miljarder euro i Kina.
”Volymerna därifrån är alltså mycket större jämfört med våra investeringar dit.”

Några av de mer välkända kinesiska investeringarna i Sverige är Volvo Cars, teknikjätten Tencents köp av en minoritetspost i Spotify och kinesiska centralbankens köp av Arlanda Express.

Kina är den åttonde största exportmarknaden för Sverige.
”Sverige har handelsöverskott gentemot Kina, vilket mycket få länder har. Det beror i första hand på Volvo.”

I spåren av den eskalerande handelskonflikten mellan USA och Kina tror Frédéric Cho att EU skulle kunna dra nytta av situationen.

”Investeringar har inget med nationalitet att göra. Är det en bra investering så kommer det att skapa jobb och vice versa. Möjligen kan EU dra nytta av handelskriget mellan USA och Kina och påminna president Xi om vad han sa om vikten av frihandel i Davos.”

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -