Heta listan säkrar vinsten

Heta Listan Listan är tillbaka efter fyra veckors frånvaro. Affärförslagen har utvecklats väl - nu vill vi säkra vinsten. Dessutom är det tid för en halvårsavstämning.

Att slopa de fasta målkurserna för affärsförslagen har redan visat sig vara en god idé. Macy´s har stigit förbi den tidigare tilltänkta målkursen med råge. Affärsförslaget har i skrivande stund avkastat knappt 26 procent inklusive erhållen utdelning. Så sent som i går var avkastningen dessutom 5 procent högre. 

Macy’s värdering är fortfarande inte hög, men det är heller inte den förväntade vinsttillväxten. Direktavkatsningen är väl över 4 procent. Men Heta Listan väljer att tacka för kaffet och bokför en vinst på 25,8 procent. Återhämtningen har gått fort och en avkylning nu är inte orimlig om det dessutom sker en generell korrigering på det amerikanska börserna.

Det samma gäller för lågprisklädkedjan Burlington. Vi tar hem vinsten, vilken blev 11 procent. Här är värderingen dock betydligt högre. Volatila Splunk har lämnat listan på stop loss-nivån. Vi bokför en förlust på 8,6 procent.

Kvar på listan ryms Visa, Intuit och Autohome. Den senare har kvalat in efter att ha kandiderat vid senaste publiceringen i slutet på maj.

För att säkra upparbetade vinster höjs stop loss-nivån i samtliga tre kvarvarande förslag på Heta Listan. Stop lossen i Intuit höjs till 200 dollar, Visa till 131,50 dollar och Autohome till 110,00 dollar.

Med det gjort känner vi oss mer trygga. Utifall det kommer en negativ korrigering på marknaden närmaste veckorna då USA-börsena förefaller vara överköpta.

Stockholmsbörsen (OMXS30) fortsätter sin resa i sidled. Den svaga trenden är fortfarande ett huvudbry på vår hemmamarknad.

 

 

Vi har passerat halvårsmarkeringen för 2018 och det är därför tid för en avstämning av resultaten.

Totaltsett har 18 affärsförslag aktiverats på Heta Listan hittills under året. Inkluderat det tre aktiva affärsförslagen är relationen mellan vinst och förlustaffärer, 56 procent vinster och 44 procent förluster.

Splunk gav en förlust på 8,6 procent, vilket är den största missen. Oljetredjen i norska PGS gav den främsta vinsten. Den var 29,2 procent.

Resultaten är i linje med vad som förväntats och något bättre än tidigare år. Snittvinsten uppgick till 12,5 procent, medan snittförlusten uppgick till minus 6,1 procent. Det innebär att vår handelsmodell är lönsam om än det finns vidare förbättringspotential.

En förbättringsåtgärd var slopandet av de fasta målkurserna, detta möjliggör större uppsida i de mest lyckosamma affärsförslagen. Ett par exempel där det skulle gjort stor skillnad finns bland de avslutade affärsförslagen.

Till exempel att ta hem vinsten i Statoil, numera Equinor, redan efter 5 procent uppgång var i retrospekt helt felaktigt. Aktien har sedan sedan dess stigit med 20 procent från vår ingångskurs.

Det samma gäller norska PGS som också var ett bett på oljepriset. Här fick vi förvisso 29 procents avkastning, men det hade kunnat vara 63 procen med perfekt tajmning.

En mera restriktiv syn på de allra högst värderade tillväxtbolagen skulle också förbättra resultaten. Är volatiliteten för stor blir det en för svår uppgift att bestämma en rimlig stop loss.

Här är resultaten från alla avslutade och pågående affärsförslag:


Här är veckans kandidat:

DNA Oyj (DNA)

Trigger 20,70 euro. Stop loss 19,70 euro.

DNA är det ledande telekommunikationsbolaget i Finland. Bolaget har sitt eget mobilnät och landets största fibernätverk. Därigenom levererar man TV, data och telefonsamtal till sina kunder. I Finland har bolaget 3,9 miljoner kunder.

Mobila servicetjänster står för närmare 50 procent av försäljningen. Näst störst är intäkterna för fasta tjänster på 34 procent. 76 procent av kunderna är privatpersoner och resterande företag.

Både fiberverksamheten och användningen i det mobila datanätet växer i takt med ekonomin. Och kunderna har redan den högsta mobila datamängdsanvändning i världen.

Men varken intäkterna eller antalet användare förväntas öka särskillt dramatiskt enligt analytikerna. Kundtillväxten uppskattas till mellan 0,6-1,0 procent årligen fram till 2020. Försäljningen i euro förväntas öka med mellan 2,0-3,0 procent årligen.

Däremot väntas vinsten per aktie öka kraftigt, enligt Factsets sammanställning. I år med 19 procent, följt av ytterligare 13,7 procent under 2019 och 8,9 procent år 2020. Det ger ett PEG-tal kring 1, trots att värderingen på nästa års estimat värderar bolaget till p/e 22.

Bolaget förväntas dela ut mer än de tjänar, vilket inte är hållbart för all framtid. Men de närmaste tre åren väntas aktien ge cirka 5 procent i direktavkastning årligen. År 2020 har vinsten per aktie vuxit ikapp den väntade utdelningen i konsesusprognosen.

Mest intressant är dock den starka trenden i aktien. Volatiliten är låg och aktien står inför ett möjligt utbrott på ovansidan rent tekniskt sett. Nästa kvartalsrapport kommer den 19 juli.

Köp aktien om den stiger över 20,70 euro och sätt stopp vid 19,70 euro

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -