EU lovar att svara på biltullar

Handel EU kommer att svara på USA:s agerande om de inför nya tullar riktade mot bilar. Det sade EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen till Le Monde på lördagen, enligt Reuters.

"Om de beslutar att höja sina importtullar, så har vi inget annat val, återigen, att reagera", sade han.

Han sade att de inte vill offentligt gräl på Twitter om handelsfrågor och att de i stället bör avsluta eskaleringen.

Det var på fredagen som USA:s president Donald Trump på Twitter hotade med att höja biltullarna för import från EU, vilket fick fordonsaktier i Europa att falla. Detta efter att EU på fredagen låtit sina tullar på USA-varor träda i kraft som ett svar på USA:s stål- och aluminiumtullar.

"Baserat på tullar och handelshinder som länge lagts mot USA och dess fantastiska företag och arbetare från EU, om dessa tullar och hinder inte snart bryts ned eller tas bort så kommer vi lägga en tull på 20 procent på alla deras bilar som kommer in till USA. Bygg dem här!", skrev han.

Det amerikanska handelsdepartementet har en deadline till februari 2019 för att undersöka om importen av bilar och bildelar utgör ett hot mot den nationella säkerheten. Enligt handelsminister Wilbur Ross kan det slutföras i juli eller augusti.

USA har för närvarande en tull på 2,5 procent för importerade bilar från EU och 25 procent för lastbilar. EU har en tull på 10 procent för importerade bilar från USA.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -