Det håller börserna på mattan

Makroveckan Den eskalerande handelskonflikten fortsätter att lägga sordin på stämningen på finansmarknaden. En fortsatt hygglig global konjunktur bidrar samtidigt till att dämpa börsrörelserna.

I fredags trädde EU:s tullar på amerikanska varor i kraft och genast var Donald Trump ute och hotade med biltullar riktade mot EU. Den stora eskaleringen av handelskonflikten sker dock mellan USA och Kina där Donald Trump, enligt uppgift, planerar att bland annat blockera viss teknikexport till Kina. Besked väntas senare i veckan.

Osäkerheten kring handelskonfliktens utveckling håller investerarna lite på mattan och börser världen över backade under veckan som gick. Den svenska börsen hann sjunka med 1,4 procent innan midsommarfirandet tog fart, men liksom tidigare är det framför allt tillväxtekonomierna som tappar.

På räntemarknaden noteras nedgångar när placerare söker sig till tryggare alternativ. Den amerikanska tioårsräntan är nu nere på 2,88 procent medan den svenska motsvarigheten handlas strax under 0,5 procent.

Noterbart är ändå att den globala konjunkturen fortsätter att utvecklas förhållandevis väl och att de preliminära inköpschefsindex för juni som publicerades i förra veckan höll hygglig nivå. Dock syns en nedgång för industriindexen i både USA och EMU-området.

OPEC har nu kommit överens om mindre produktionsökningar och Brentoljan handlas nu kring 74,2 dollar per fat.

Veckans viktigaste blir ett EU-toppmöte som inleds i Bryssel på torsdag. Migrantfrågorna lär bli en ordentlig konflikthärd mellan EU-ledarna men intressantast för finansmarknaden är ändå hur man adresserar handelsfrågorna. Framför allt gäller det hur EU väljer att agera om USA inför nya tullar. Det kan bli lite skakigt på finansmarknaden under veckan som kommer.

Bland den amerikanska allmänheten går dock Donald Trumps hårda hållning hem och det skulle därför inte förvåna om tisdagens amerikanska siffror över hushållshumöret hamnar på en hög nivå.

Viktigt förbörshumöret kan torsdagens konjunkturbarometer för EMU-området möjligen bli. Den bygger på ett betydligt bredare underlag än inköpschefsindex.

Veckan avslutas med tunga inflationssiffror för EMU-området respektive USA. I EMU-området väntas kärninflationen  i juni ligga klart under ECB:s inflationsmål medan det amerikanska prisindexet för privat konsumtion möjligen kan ha letat sig upp kring 2 procent och därmed ge Federal Reserve mer anledning att höja räntan ytterligare framöver.

Måndag

Det tyska IFO-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv, väntas ha backat en bit i juni men fortsatt ligga på en nivå som indikerar fortsatt tillväxt. Indexet har dock sjunkit rejält från 108,3 i inledningen av året.

Tisdag

Producentpriserna i Sverige har troligen fortsatt att stiga i snabb takt även i maj. Effekten på konsumentpriserna är däremot begränsad men det ger ändå viss indikation på att även inflationen, drivet av bland annat höga energipriser, troligen kommer att ligga på en nivå runt, eller något över, Riksbankens inflationsmål de kommande månaderna. Amerikanska hushåll väntas vara fortsatt mycket optimistiska trots en mindre nedgång för konfidensindikatorn i juni.

Onsdag

Penningmängdstillväxten i EMU-området har sjunkit tillbaka och ligger nu på en nivå som ECB knappast kan vara nöjda med. Den penningpolitiska tyngden i den här siffran har dock minskat under senare tid.

Torsdag

Viktig tvådagars EU-toppmöte inleds i Bryssel. Visserligen är migrationen en viktig fråga under mötet men samtidigt lär handelsfrågorna diskuteras flitigt. Framför allt gäller det hur EU ska hantera en möjlig upptrappning av tullkonflikten med USA men också hur WTO ska vitaliseras eller till och med överleva i dagens internationella handelsklimat.

Fredag

Veckan avslutas med intressanta siffror över hushållsutlåningen i Sverige. En mindre nedgång i utlåningstakten skulle indikera en fortsatt bostadsmarknaden åt det lite svalare hållet. Inflationen i EMU-området väntas fortsatt ligga kvar en rejäl bit under inflationsmålet. Prisutvecklingen på privat konsumtion i USA, ett viktigt inflationsmått för centralbanken, kan nog ha tickat upp en bit i maj.   

Makroveckan i urval

Måndag

10.00 Tyskland IFO-index juni 101,7 (102,2)

16.00 USA försäljning nya hem maj 670k (662k)

Tisdag

09.30 Sverige producentprisindex maj årstakt i.u (4,9%)

16.00 USA hushållens konfidensindikator juni 127,2 (128,0)

Onsdag

10.00 EMU penningmängdstillväxt M3 maj årstakt 3,8% (3,9%)

14.30 USA orderingång varaktiga varor maj m/m -0,7% (-1,6%)

23.00 Nya Zeeland RBNZ räntebesked 1,75% (1,75%)

Torsdag

EU toppmöte i Bryssel

08.00 Tyskland Gfk  konsumentförtroendet juni i.u (10,7)

09.30 Sverige detaljhandeln maj årstakt i.u (3,6%)

11.00 EMU barometerindikatorn juni 112,0 (112,5)

11.00 EMU industrins konfidensindikator juni 6,2 (6,8)

14.00 Tyskland inflation (HICP) juni årstakt 2,2% (2,2%)

14.30 USA BNP 1:a kvartalet uppräknad årstakt 2,2% (2,2%)

Fredag

01.01  Storbritannien Gfk konsumentförtroendet juni -7 (-7)

08.00 Norge detaljhandel exklusive bilar maj årstakt i.u (1,7%)

09.30 Sverige hushållsutlåning maj årstakt i.u (6,8%)

11.00 EMU inflation juni årstakt 2,0% (1,9%)

11.00 EMU kärninflation juni årstakt 1,0% (1,1%)

14.30 USA deflator privat konsumtion maj årstakt i.u (2,0%)

15.45 USA Chicago inköpschefsindex juni 60,8 (62,7)

Siffror inom parentes anger föregående utfall

i.u = ingen uppgift

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -