Asienfonden med uppsida

Fondanalys Asien utgör över hälften av världsekonomin och fyra av de fem snabbast växande länderna i världen ligger där. För den som vill ta del av tillväxten kan det vara läge att investera i en bra förvaltad Asienfond. Placera har hittat en aktivt förvaltad fond som sticker ut.

Det finns många argument för att placera kapital på den snabbväxande asiatiska marknaden. Det finns en enorm medelklass som växer snabbt. Halva jordens befolkning finns där, vilket ger en stor potential för konsumtionsdriven tillväxt.

Förklaringen till regionens tillväxt ligger till stora delar i Kinas höga tillväxt under de senaste decennierna. Före Kina var Japan regionens stora tillväxtmotor tillsammans med de numera väl utvecklade så kallade tigerekonomierna, Taiwan, Hongkong, Singapore och Sydkorea, det asiatiska dragloket.

Regionen bjuder inte bara på en potentiell konsumtionsdriven tillväxt utan vi hittar idag flera världsledande teknikbolag i just Asien. De senaste tjugo åren har den asiatiska myllan med en enorm hemmamarknad, varit en bra grogrund för att skapa stora asiatiska teknikdrakar. Att tekniksektorn numera är den ledande sektorn i regionen är tydlig då den utgör runt 33 procent av indexvärdet i MSCI Asia ex Japan Index.

Vi pratar om teknikbolag som idag utmanar och även samarbetar med de stora amerikanska teknikbolagen. Tencent Holdings väldens femte största bolag mätt i marknadsvärde är kinesiskt. Vi hittar även e-handelsjätten Alibaba, Sydkoreanska teknikkonglomeratet Samsung som utmanar Apple inom vissa områden och samarbetar med bolaget inom andra områden. Och inte minst en av världens största tillverkare av halvledare Taiwan Semiconductors.

Asiatiska teknikbolag som både utmanar och samtidigt samarbetar med de stora amerikanska teknikjättarna, om dominans på världsmarknaden.

Men en nyckelfaktor bakom fortsatta uppgångar på de asiatiska börserna är stigande bolagsvinster. Enligt den globala indexberäknaren MSCI så beräknas vinsttillväxten under året i asiatiska bolag exklusive japanska uppgå till närmare 15 procent. Vilket gör att trots många snabbväxande och högvärderade teknikbolag så är värderingen på nästa års vinster bara p/e-tal 12,3 för MSCI Asia ex. Japan index. Det är betydligt lägre än globalt aktieindex som har ett p/e-tal på 15 – helt enkelt får man bra asiatisk tillväxt till rabatt.

Visst finns det orosmoln i form av ökad protektionism drivet av den amerikanska presidenten. Det kan minska tillväxten men för den som vill investera i Asien exklusive Japan har Placera en Spetsfond för den långsiktige investeraren.

Handelsbanken Asien Tema, förvaltas av Mikael Sens som till sin hjälp har Handelsbankens tillväxtmarknadsteam för Asien på totalt sex personer. Fonden investerar övergripande efter långsiktiga teman. Ett tema är ett avgränsat område som förväntas ha högre avkastning än jämförelseindex över en längre period.

Mikael Sens.

Två av fondens tydligaste teman är digitalisering samt turism och underhållning. Investeringstemat digitalisering utgör knappt 40 procent av fondens värde. Och näst största tema är turism och underhållning står för 13 procent.

Det är teman som växer strukturellt mycket snabbt i Asien och det finns många duktiga asiatiska och kinesiska bolag inom detta område. De ledande bolagen är inte enbart beroende av den inhemska ekonomin, utan många har förmågan att konkurrera globalt.

Investeringsprocessen består av att hitta bra bolag som drivs av något av de långsiktiga teman man tror på. Fonden föredrar bolag som är marknadsledare med en stark affärsmodell som är tydlig och hållbar.

Genom att investera i marknadsledande bolag får man många fördelar. Bolagen har tagit stora investeringar och har visat att affärsmodellen håller. Oftast kan bolaget dra fördel av sin dominerande position och storlek med lägre kostnader genom skalbara stordriftsfördelar. Belöningen för marknadsledare är högre marginaler, högre vinst och starkare kassaflöde än konkurrenterna. På sikt ska det generera ett högre aktieägarvärde.

Förvaltaren Mikael Sens påpekar att företagsbesök och möten med företagsledning är viktiga faktor i investeringsprocessen.

Hållbarhetsanalysen genomsyrar investeringsprocessen. Den hjälper till att identifiera bolagens möjligheter och risker. Exkludering görs av bolag som har en högre andel än 5 procent av exponering mot produktion eller distribution av tobak, pornografi, alkohol, spel, vapen och fossila bränslen.

Det är en koncentrerad fond med drygt 100 bolag men de 10 störst innehaven väger nästan 50 procent. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig, omsättningshastigheten är låg. Av fondens fem största innehav har fyra av dem varit med i fonden i mer än åtta år.


Tabell: Fondens fem största bolag

De fem största bolagen väger 35,5 procent av fondens värde. Det enskilt största innehavet är Tencent Holdings med 9,7 procent, som med sina mer än 1 miljard kunder globalt är störst inom bland annat sociala media och on-linespel i Kina.

Fonden har en tydlig lutning mot storbolag, nästan 98 procent. Teknikbolag är fondens största sektor just nu på 34 procent av fondens placeringar. Näst största sektor är finansbolag på 25 procent, följt av konsumentbolag med knappt 20 procent.

Fonden är överviktat i kinesiska bolag som utgör 46 procent. Följt av en övervikt i Hongkong på 13,5 procent. Sydkorea är fondens tredje största investering på 11 procent, vilket är en undervikt.

Förvaltaren Mikael Sens har de tre senaste åren uppvisat den klart högsta avkastningen i kategorin Asien ex. Japan. Fonden har avkastat hela 12,6 procents i års avkastning de tre senaste åren, jämfört med kategorisnittet på 8,2 procent. Detta till en risk som är i nivå med kategorisnittet, vilket gör det till en riktigt bra prestation och placerar fonden bland de absolut bästa i kategorin.

Den årliga förvaltningsavgiften är 1,5 procent, vilket är lägre än kategorisnittets 1,9 procent. Fonden har total fyra stjärnor hos Morningstar. Fonden förvaltar idag 8,7 miljarder kronor. Placera tycker att spetsfonden Handelsbanken Asien Tema är köpvärd.

Placera ser spetsfonden Handelsbanken Asien Tema som utmärkt krydda och komplement till en tillväxtmarknads indexfond i en fondportfölj.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -