Tjänstepensionen styr boräntan

Privatekonomi Skandia premierar kunder med tjänstepension, men befintliga bolånekunder utan tjänstepension riskerar högre boränta än de hade tidigare.

Som vi tidigare skrivit om inför Skandia en ny prismodell för bolån som fått både ris och ros. Det handlar i grund och botten om att locka över nya kunder genom att erbjuda en låg boränta mot att kunden flyttar över sin tjänstepension.

Tidigare baserades ränterabatten främst på månadssparande och totalt sparkapital, men nu är det låg belåningsgrad på bolånet och inflyttat tjänstepensionskapital som ger bäst boränta.

En bolånekund hos Skandia, utan tjänstepension, som Placera pratat med hade innan den nya prismodellen infördes 1,31 procent i boränta. Med det nya erbjudandet som infördes i veckan blev räntan 1,43 procent.

Det finns även bolånekunder utan tjänstepension som får bättre villkor. Det handlar exempelvis om kunder som inte har något månadssparande eller stort sparkapital men som i gengäld har en låg belåningsgrad.

Enlligt Skandia självt så kommer sju av tio kunder att få lägre ränta med den nya prismodellen. Men på frågan hur många som kommer att få sämre ränta blir svaret:

"Denna kundbas rör sig hela tiden och att ge en korrekt bild är därför inte möjlig. Gör vi det sprids felaktiga siffror".

Skandia tar emot individuella tjänstepensionsförsäkringar och ITP inom kollektivavtalet. De kunder som inte har individuell tjänstepension eller ITP, utan hör till exempelvis SAF-LO, PA-06 eller KAP-KL har därför svårt att få tillbaka sin gamla boränta. Det krävs flera miljoner i sparkapital och en låg belåningsgrad på lånet.

Skandia har inte skickat ut någon information om förändringarna till sina befintliga bolånekunder. Pensionsbolaget uppger att det kommer att göras succesivt vid varje villkorsändring.

Skandias nya bolånemodell kan bli en bra deal  beroende på vad du har för villkor på din nuvarande tjänstepensionsförsäkring. Det finns institut som inte tar något betalt för att förvara dina pensionspengar hos dem, och det finns de som är dyrare.

Har du exempelvis ett gammalt fribrev, tjänstepension där det inte sker nya inbetalningar, med en mindre summa pengar kan det vara en fördel att flytta över den till Skandia och på så vis ta del av ränterabatten.

Den som har en individuell tjänstepension med ett stort pensionskapital riskerar att förlora mest på en flytt. Det gäller att räkna på vad som blir mest fördelaktigt.

Skandia hävdar att det inte går att jämföra deras tjänstepensionslösning med något av de avgiftsfria alternativen, eftersom Skandia erbjuder rådgivning.

En granskning gjord av Expressen tidigare i år konstaterade att Skandia har ett dolt fondtorg där fondavgifterna ligger på upp emot 2,71 procent.

Fonderna på det fondtorget erbjuds bara av rådgivare. Den sparare som vill få hjälp riskerar att få orimligt dyra fonder i sin tjänstepension.

Även du som har kollektivavtalad tjänstepension kan få betala onödigt mycket i avgifter i förhållande till avkastning hos Skandia.

Bland de fyra valbara traditionella försäkringarna för ITP, som Skandia tillhandahåller, sticker Skandia ut som den med högst avgifter, dubbelt så höga som exempelvis Alecta.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -