MS: Massapriset förblir högt

Börs De rekordhöga massapriserna - som gynnar producenter från Rottneros till Stora Enso, men som tynger marginalerna för till exempel hygienjätten Essity - är här för att stanna under överskådlig tid.

Det hävdar Morgan Stanley i en dagsfärsk analys.

"Vi räknar med höga genomsnittliga massapriser under de kommande 18-24 månaderna, då marknaden /…/ påverkas av en rad utbudsproblem, brist på nya projekt och en robust efterfrågeökning i Kina", skriver investmentbanken.

Den kinesiska efterfrågan väntas förbli stark mot bakgrund av en stigande efterfrågan på mjukpapper, nya miljökrav, produktionsproblem i Indonesien efter den senaste tidens skogsbränder, minskat utbud från Australien och kommande neddragningar i Brasilien.

Dagens prisnivåer är högre än Morgan Stanley tidigare räknat med och någon ökning av produktionskapaciteten som skulle kunna motverka detta finns inte på horisonten under kommande två till tre år. Det globala kapacitetsutnyttjandet väntas därför nå 96,3 procent till år 2022, den högsta nivån sedan 2006 och klart högre än årets väntade 89,9 procent.

Den kinesiska efterfrågan drivs framför allt av mjukpapper, där konsumtionsvolymen väntas öka med i genomsnitt 7 procent årligen till och med 2022.

Mot den bakgrunden höjer Morgan Stanley sin prognos för massakvaliteterna BEKP och NBSK med 8-25 procent för kommande tre år. De största hoten mot de nya prognoserna är en stark dollar och/eller en allvarlig ekonomisk avmattning.

Som Nyhetsbyrån Direkt tidigare har rapporterat har Morgan Stanley höjt sin rekommendation för mjukpapperstillverkaren Essity till övervikt, med riktkursen höjd 11 kronor till 266 kronor. De stabilt höga priserna ökar Essitys "pricing power" och bolagets starka marknadsposition gör Essity till en sannolik vinnare i händelse av priskrig, resonerar banken.

Graf: Foex NBSK-pris 5 år, USD/ton

image

Källa: Bloomberg

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -