Lucara: Vi är bullish

Börs Lucara Diamonds första specialförsäljning av stora och ovanliga rådiamanter på över ett år utföll till ledningens belåtenhet. Det säger vd Eira Thomas till Nyhetsbyrån Direkt.

"All tio diamanterna såldes för priser över 1 miljon dollar styck. Prisnivån är helt i nivå med de starka signaler vi sett från marknaden hittills i år. Vi ser fortsatt en mycket god efterfrågan på stora stenar av hög kvalitet", säger hon.

Lucara sålde i en process som avslutades klockan 16 på tisdagen tio stora och ovanliga diamanter i storlekar från 40 till 472 carat. Den allra största var dock lätt brun, en färg som inte genererar samma prislappar som de helt klara stenarna.

Totalt uppgick intäkterna till 32,5 miljoner dollar, motsvarande cirka 290 miljoner kronor. Det genomsnittliga priset per carat blev därmed till 22.356 dollar för hela samlingen. Exklusive den bruna stenen gav de nio klara diamanterna ett snittpris om 30.712 dollar per carat.

Vid bolagets senaste specialförsäljning i maj 2017 såldes 15 rådiamanter för i genomsnitt 31.000 dollar per carat. Även då ingick en lätt färgad diamant, dock var denna mindre än hälften så stor som tisdagens bruna sten varför dess inverkan på genomsnittspriset var väsentligt mindre. Vid det tillfället såldes också en 374 carat stor sten av exceptionellt hög kvalitet för 17,5 miljoner dollar.

Störst intäkter gav denna gång den stora klara diamant som vägde in på drygt 327 carat; 10,1 miljoner dollar, knappt 90 miljoner kronor, eller cirka 30.900 dollar per carat.

På torsdagen hålls en försäljning av drygt 85.000 carat ur det ordinarie sortimentet i den vanliga kvartalsmässiga försäljningarna. Även i denna finns dock enskilda stenar av mycket hög kvalitet.

"Det känns bra. Marknaden visar fortsatt styrka och andra diamantproducenter har redovisat goda intäkter, så vi känner oss 'bullish'", säger Eira Thomas.

Framöver kommer bolaget att blanda in allt fler stora och ovanliga stenar i de ordinarie auktionerna under det kvartal de utvinns. Syftet är att jämna ut kassaflödet och locka ytterligare potentiella köpare till visningarna.

"Det betyder inte att det inte kommer att bli några fler specialförsäljningar, men vi kommer att reservera dem för de allra största och ovanligaste objekten", säger Lucarachefen.

Under kommande veckor väntar fler nyheter från Lucara. En reservuppdatering ska vara klar för publikation senast nästa vecka, säger Eira Thomas vidare.

Vad gäller handelsplattformen Clara, som Lucara förvärvat, löper arbetet som planerat.

"Vi har talat med ett flertal potentiella deltagare på både köp- och säljsidan. Vårt budskap har blivit väldigt väl mottaget och planen är liksom tidigare att börja kommersialisera Clara med diamanter från Karowe-gruvan under det tredje kvartalet", säger Lucaras vd.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -