Franska aktierna med uppsida

Börs Tjugo franska aktier köpstämplas av en klar majoritet av analytikerna. Två biotechbolag och ett hyrbilsföretag toppar listan, visar en genomgång av Placera.

Biotechbolaget Genfit är enda bolaget på franska börsen, där samtliga analytiker är eniga om att sätta köp på aktien. Bolaget, som har ett marknadsvärde på 750 miljoner euro, forskar och tillverkar antiinflammatoriska mediciner.

Genfit är särskilt inriktade på lever- samt hjärt- och kärlsjukdomar. Under det senaste året har aktien gett negativ avkastning med 24 procent. För närvarande handlas aktien till 24 euro. Den genomsnittliga riktkursen bland de åtta analytiker som bevakar aktien är 68 euro, enligt 4-traders.

Den näst mest rekommenderade franska aktien är biotechföretaget DBV Technologies. Tio av elva analytiker sätter köp på aktien. Bolaget fokuserar framför allt på immunterapier för diagnoser och behandlingar av olika matallergier som till exempel olika former av nötallergier. I Europa och USA lider cirka sex miljoner människor av jordnötsallergi.

Aktien är noterad i både USA och Frankrike. Marknadsvärdet ligger på 1,2 miljarder euro. Senaste året har aktien tappat 42 procent. Nu handlas aktien till nästan 35 euro per aktie. Genomsnittliga riktkursen ligger på 74,6 euro, enligt 4-traders.

I oktober handlades DBV-aktien till över 80 euro. Efter att en studie släppts som visade att DBV:s jordnötsallergimedicin inte var så bra som väntat rasade aktien 50 procent.

Hyrbilsbolaget Europcar hamnar högt upp på analytikernas lista över de mest köpvärda franska aktierna. 90 procent av de som bevakar bolaget har satt köp på aktien. Europcar finns över hela världen. Bolaget värderas till 1,5 miljarder euro. Aktien har backat 25 procent senaste året. Bolaget värderas till p/e 9,6 för innevarande år. Direktavkastningen ligger på 3,5 procent.

De nio analytiker som bevakar aktien har satt riktkursen 13,4 euro. Det innebär en potentiell uppsida med 45 procent jämfört med dagens aktiekurs på 9,2 euro.

Omsättningen spås öka från 2412 miljoner euro 2017 till 2890 miljoner euro 2018. Motsvarande en ökning med 20 procent. Största ägaren är investmentbolaget Eurazeo capital, som kontrollerar drygt 30 procent av bolaget.

Störst sett till marknadsvärde av bolagen på listan är konsultfirman Capgemini, vars aktie rekommenderas av 17 av de 19 analytiker som bevakar aktien. Genomsnittliga riktkursen är 122 euro, jämfört med dagens 114 euro. Bolaget värderas till 19,4 miljarder euro.

Under de senaste tolv månaderna är aktien upp 27 procent och under de senaste fem åren är aktien upp lite drygt 200 procent.

Största ägaren i Capgemini är personalens privata ägande, som uppgår till 4,6 procent. Näst störst är fondförvaltaren Fidelity med en ägarandel på 2,4 procent. Tredje störst är fondbolaget Vanguard med 2,35 procent.

Varma rekommendationer får franska marknadsundersökningsföretaget Ipsos. Sex av sju av sju analytiker som bevakar bolaget sätter köp på aktien. Marknadsvärdet uppgår till 1,3 miljarder euro och aktien har backat 11 procent senaste året. Norska oljefonden äger drygt 3 procent av bolaget.

Textiltvättbolaget Elis finns med på listan över de mest köprekommenderade aktierna på franska börsen. Förra året köpte bolaget brittiska Berendsen för 2,17 miljarder pund. Elis värderas idag till 4,3 miljarder euro. Aktien har avkastat 5 procent senaste tolvmånadersperioden. Analytikerna ser en uppsida i aktien på 32 procent från nuvarande nivåer på 19,5 euro per aktie.

Campingtillbehörstillverkaren Trigano anses köpvärd på nuvarande nivåer. Bolaget grundades 1936 och har sitt säte i La Roche-de-glun vid Rhone. Bolaget har 4000 anställda. Marknadsvärdet uppgår till 3,1 miljarder euro. Aktien har gått starkt och stigit med hela 56 procent senaste året.

Världsledande kundtjänstbolaget Teleperformance hamnar på tionde plats över de mest köpvärda franska aktierna. Teleperformance växer i takt med att allt fler företag outsourcar sin kundtjänst. Bolaget har 223 000 anställda i 76 länder och kan hantera kundtjänstfrågor på 265 olika språk.

Teleperformance värderas till 8,7 miljarder euro. Aktien är upp 30 procent senaste året. Aktien handlas nu på samma nivå som analytikernas genomsnittliga riktkurs.

Andra stora franska bolag som anses köpvärda enligt analytikerna är försäkringsjätten Axa, banken BNP Paribas och energibjässen Total. Aktierna rekommenderas som köpvärda av 72, 68 respektive 65 procent av analytikerna som bevakar respektive bolag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -