Banker och Sandvik drar börsen

Börsen Stockholmsbörsens har fortsatt uppåt under onsdagen efter en mindre inledande uppgång. Verkstad med Sandvik i topp steg tillsammans med storbankerna.

Vid 14-tiden hade OMXS30 stigit 0,8 procent till 1.578. Det var uppgångar även på de ledande börserna i Europa, Paris var upp upp 0,2 procent, Frankfurt steg med 0,3 procent och London 0,9 procent.

I topp fanns Sandvik som enligt Goldman Sachs handlas med rabatt jämfört med resten av sektorn. Den amerikanska investmentbanken har satt en köprekommendation på aktien med en riktkurs på 190 kronor, tidigare 150 kronor. Sandvik-aktien stärktes 3,6 procent

Index tyngdes något av nedgång i Electrolux. Aktien sjönk 1,0 procent, efter svaga siffror från branschorganisationen Association of Home Appliances Manufacturers, AHAM. Vitvaruleveranser i USA har minskat med 10,5 procent i maj.

Nedåt var det även för fastighetsbolaget Hemfosa. Bolaget ska ta in drygt 1 miljard i en nyemission, till priset 108:50 kronor vilket innebär en utspädning på 5,6 procent. Aktien hade under onsdagen fallit till 107:60 kronor vilket innebar en nedgång på nära 7 procent. Hemfosa avser använda kapitalet för nya affärer och för att optimera kapitalstrukturen inför en kommande delning av koncernen.

Det gick även utför för Skistar. Aktien sjönk med drygt 7 procent. Rörelseresultatet kom in på 318 miljoner kronor för det tredje kvartalet, bolaget har brutet räkenskapsår. Det var lägre jämfört med samma period ifjol då rörelseresultatet uppgick till 323 miljoner kronor. Omsättningen ökade med 1 procent under samma period.

Aktien fick även en säljrekommendation i Dagens Industri. Tidningen menar att aktien handlas till höga multiplar och att säsongsmönstret talar emot. Att Skistar ökat liftkortspriserna med 6 procent och att nästa vinter bör bli vinstrik räcker således inte enligt Dagens Industri.

Byggmax sjönk med nära 6 procent. Aktien fick sänkt riktkurs till 33 kronor från tidigare 40 kronor av SEB Equities samtidigt som sälj upprepas. Aktien handlades kring 45 kronor.

Starbreeze steg med drygt 5 procent i spåren av tisdagens aktieköp av vd Bo Andersson Klint för drygt en halv miljon kronor. Bolaget har i en intervju med Direkt under tisdagen sagt att de tagit till sig av kritiken för deras trailer för Overkill's The Walking Dead på E3-mässan, världens största spelmässa, men vd uppger också att de fått positiv respons på plats på mässan.

Läkemedelsbolaget Dicot som utvecklar produkter för behandling av sexuella dysfunktioner inleder första handelsdagen på Spotlight med en uppgång till 7:90 kronor jämfört med teckningskursen som föregick börsintroduktionen på 5:15 kronor. En uppgång på 50 procent. Nyhetsbyrån Direkt intervjuade vd Göran Beijer i maj.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 20 juni

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -