Vinnarna i världens största index

Fonder Världens mest bevakade och använda index har haft en svängig inledning på året. Placera har listat årets vinnaraktier i S&P 500 index.

Totalt har S&P 500 index avkastat 4 procent exklusive utdelningar sedan årsskiftet, mätt i amerikanska dollar. Trots den modesta indexavkastningen hittar vi några aktier i indexet som redan dubblad värdet i år.

S&P 500 index innehåller de 500 största och ledande amerikanska bolagen noterade på de amerikanska börserna och skapades 1957. Indexet motsvarar 80 procent av det totala amerikanska börsvärdet och ska ge en bra mätare på den amerikanska ekonomin.

Mer än 86 000 miljarder kronor är investerat mot indexet - mer än något annat index i världen. Inte minst följer man med spänning nya bolag som tas in i indexet. Senast tog man in det sociala mediabolaget Twitter i index den 7 juni.

Största sektor i S&P 500 index är teknikbolag som utgör runt 27 procent. De två största amerikanska bolagen, Apple och Microsoft, är båda just teknikbolag. Det är också den sektor som haft den högsta avkastning i år på drygt 14 procent.

Av de elva huvudsektorerna i index är det stor spridning i avkastning i år. Det är faktiskt bara fyra sektorer som är på plus i år. Klart sämsta har utvecklingen varit för den defensiva sektorn telekom som backat tvåsiffrigt.

Bland de enskilda aktier som haft den starkaste inledning på året hittar vi flest bolag som klassificeras inom sektorn sällanköpsvaror. Men högst avkastning har Abiomed med en uppgång på 137 procent. Bolaget räknas som ett hälsovårdsbolag och tillverkar bland annat världens minsta hjärtpump. Men det är lite missvisande att det är på förstaplatsen då Abiomed kom in i S&P 500 index först den 29 maj.

Netflix har fortsatt sin kursresa och dubblat aktievärdet under året. Den placerar sig tvåa eller etta beroende på hur man ser på det. Netflix har varit del av S&P 500 index sedan 2010 och stigit med 5 000 procent under den perioden.

Indexets senaste nykomling Twitter har en 90-procentig uppgång i år. Twitter ersatte Monsanto-aktien som blev uppköpt av det tyska kemibolaget Bayer. Aktien handlas nu precis över nivån från första handelsdagens stängningskurs den 7 november 2013 på 44,90 dollar.

Lite överraskande hittar vi varuhuskedjan Macy’s på vinnarlistan. Aktien har haft det tufft de senaste tre åren och har tappat nästan halva bolagsvärdet inklusive årets 50-procentiga kursuppgång. Amazon aom är världen tredje största bolag är det storbolag som startat året bäst. Aktien har avkastat drygt 46 procent och har nu ett marknadsvärde på hela 7 320 miljarder kronor.

Den aktie som haft det svettigast i år av S&P 500-bolagen är det Ohio-baserade klädföretaget Limited Brands. Bland företagets varumärken märks bland annat damunderklädesbolaget Victorias Secret. Aktien har backat med över 37 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -