Trump smittar börsen, MQ stiger

Börsen Stockholmsbörsen backade när handeln drogs igång på tisdagen. Det tilltagande globala ordkriget om nya importtullar bidrog till nedgångar världen över.

USA:s president Donald Trump hotade på måndagskvällen med att införa nya tullar för ytterligare 200 miljarder dollar som svar på att Kina valt att höja tullarna på amerikanska varor med 50 miljarder dollar i slutet av förra veckan.

I Asien har börserna på tisdagsmorgonen sjunkit kraftigt, särskilt de kinesiska, efter Trumps nya tullhot. I Hongkong var Hang Seng ned 2,8 procent medan börserna i Fastlandskina sjönk 4-6 procent.

Strax före klockan 10.10 hade OMXS30 tappat 0,8 procent till 1.549 och aktier för cirka 2,2 miljarder kronor var omsatta.

Klädkedjan MQ steg kraftigt och var upp 6,8 procent. Bolaget nådde ett resultat på 21 miljoner kronor efter skatt för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal, mars till maj. Försäljningen i jämförbara butiker sjönk 4,3 procent medan bruttomarginalen förbättrades något.

MTG avvaktar med att dela ut Nordic Entertainment Group, NENT, sedan Kinnevik meddelat att det tänker dela ut sina MTG-aktier till Kinneviks ägare under tredje kvartalet. MTG fick också en höjd rekommendation av Pareto till köp från tidigare behåll och aktien handlades 0,6 procent högre.

IT-bolaget Addnode har gjort en riktad nyemission på 3 miljoner B-aktier till kursen 86 kronor, vilket tillför bolaget cirka 256 miljoner kronor. Addnode stängde på måndagen vid 94 kronor och i tisdagens inledande handel backade aktien 7 procent till 87:40 kronor.

Rejlers uppger att bolaget tecknat avtal med en "stor telekomoperatör" som väntas leda till det största kontraktet hittills för Rejlers telekomavdelning. Aktien var upp 1,2 procent.

Starbreeze avancerade 4,6 procent. Bolagets vd Bo Andersson Klint köpte den 14 juni 50.000 A-aktier i bolaget till kursen 10:78 kronor.

Teknikkonsulten Projektengagemang handlades på tisdagen för första dagen på Stockholmsbörsen. Teckningskursen i nyemissionen inför noteringen var 47 kronor per aktie och aktien handlades på förmiddagen till 47:70 kronor.

Flera analyshus har inlett bevakning av Epiroc, som steg 0,4 procent till 91:25 kronor. JP Morgan inleder med rekommendationen övervikt och riktkursen 108 kronor för A-aktien. Barclays Capital tar upp Epiroc med rekommendationen jämvikt och riktkursen 97 kronor. Från Kepler Cheuvreux kommer en köprekommendation och en riktkurs på 108 kronor för Epiroc, och från Handelsbanken är rekommendationen öka och riktkursen 100 kronor. Bank of America Merrill Lynch har inlett med neutral och riktkurs 93 kronor och Jefferies med behåll och 100 kronor.

Nobina har fått en höjd rekommendation av Pareto till köp från tidigare behåll och riktkursen höjs till 73 kronor från 59 kronor. Aktien stärktes 6,4 procent till 67:85 kronor.

Getinge har fått en sänkt riktkurs av ABG Sundal Collier till 73 från tidigare 77 kronor. Säljrekommendationen upprepades och aktien var ned 2,7 procent till 81:18 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -